НОВИНИ

114 години сградата на Народния театър "Иван Вазов" е една от най-красивите в София

114 години сградата народния театър иван вазов една красивите софия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:37, 03.01.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Вече 114 години Народният театър "Иван Вазов" е най-престижният културен институт в областта на сценичните изкуства в България. На днешния ден официално е открита сградата на Народния театър по проекта на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер.

Великолепната сграда в центъра на София е открита тържествено през 1907 г.

Проф. Иван Шишманов, министър на просвещението, посреща трупата на Народния театър в новата сграда с думите:

„Един млад народ има нужда от облагородяващото въздействие на сцената. Усещайте се не само жреци на изкуството, но и обществени възпитатели. Великолепната сграда не е още театър. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на актьора”.

Театърът е построен по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, които вече са автори на множество театрални сгради във Виена, Одеса, Загреб, Прага, Висбаден, Братислава и други европейски градове, превърнали се в забележителности. Основите са положени на 4 юни 1904 г. на мястото на дъсчения театър „Основа”, където преди това трупата е играла своите представления, а в края на 1906 г. сградата е завършена и струвала в тогавашни пари 1 500 000 лв.

Залата тогава събирала 900 зрители. Интересът към откриването на театъра е изключително голям. Датата 3 януари 1907 г. остава в историята с това, че, възмутени от дворцовия характер на това национално събитие, студентите от Софийския университет освиркали кортежа на княз Фердинанд, тъй като смятат, че откриването на Народния театър се е превърнало не в „народно”, а в „дворцово” дело.

За откриването на новия храм на Мелпомена се подготвя специално написания от Иван Вазов пролог „Слава на изкуството” и част от историческата драма „Иванко” на Васил Друмев. По същия повод се обявява и конкурс за написване на българска драма и специална увертюра. Конкурсът е спечелен от Антон Страшимиров с комедията „Свекърва” и от Петко Тодоров с драмата „Първите”, а Добри Христов написва „Тържествена увертюра „Ивайло”.

Днес Народният театър „Иван Вазов” продължава да е най-значимата и представителна българска театрална институция и разполага с три сцени, постоянна актьорска трупа, в която играят едни от най-добрите български актьори от различни поколения.

Снимка: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лошо време провали акцията по сваляне на тялото на загинал турист от Балкана
Лошо време провали акцията по сваляне на тялото на загинал турист от Балкана
161 шофьори останаха без книжки в рамките на 2 дни
161 шофьори останаха без книжки в рамките на 2 дни