НОВИНИ

Отиде си легендата на украинската художествена гимнастика - Албина Дерюгина

отиде легендата украинската художествена гимнастика албина дерюгина
Снимка: БНР
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:10, 29.03.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният олимпийски комитет на Украйна съобщи, че на 92-годишна възраст e починала Албина Дерюгина, една от най-влиятелните треньорки в историята на художествената гимнастика.

Албина Дерюгина и нейната дъщеря Ирина са едни от най-успешните треньорски дуети в историята на спорта, като и двете имат много силно влияние в развитието на художествена гимнастика.

"Албина Дерюгина се присъединява към художествената гимнастика в зората на раждането на спорта и се счита за основател на дисциплината в Украйна. Тя е тренирала множество поколения гимнастички, които са печелили олимпийски, световни и европейски първенства. Днес нейната гимнастички са известни по целия свят, а основата, която тя постави, позволява да се отглеждат нови таланти в Украйна, запазвайки уникалния стил на украинската школа по художествена гимнастика", написаха от олимпийския комитет на Украйна.

"Починала е Албина Дерюгина - дългогодишен главен треньор на СССР и до 80 години главен треньор на Украйна! Велик треньор, постигнал всичко в спорта. Уникален педагог, до който се докоснах на 16-годишна възраст за няколко дни, имайки възможност да наблюдавам тренировките и. Респектираща жена и личност, която докрай отстояваше възгледите си за една силна, но красива художествена гимнастика. Жена, която имаше и ще има завинаги уважението на световната художествена гимнастика. Албина Дерюгина има много специално място в съзнанието и сърцето ми! Поклон, за всичко, което създаде и завеща на Художествената гимнастика!", написа в социалните мрежи президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имало ли е наркотици в кръвта на Семерджиев - две експертизи с различни заключения
Имало ли е наркотици в кръвта на Семерджиев - две експертизи с различни заключения
Спасени като по чудо: Миньори бяха извадени живи от срутила се златна мина в ДР Конго (ВИДЕО)
Спасени като по чудо: Миньори бяха извадени живи от срутила се златна мина в ДР Конго (ВИДЕО)