НОВИНИ

Откриха изчезналия селскостопански хеликоптер, пилотът е загинал

Снимка: pixabay.com
bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 22.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Откриха изчезналия селскостопански хеликоптер, пилотът е загинал. След близо 8 часа издирване намериха падналия хеликоптер в землището на село Гърмен.

Селскостопански хеликоптер е изчезнал край Гърмен

Хеликоптерът е излетял рано тази сутрин в 7.40 ч. от игрището в село Гърмен. Според очевидци е имало много гъста мъгла, която явно е повлияла на управлението на хеликоптера.

Свидетели разказват, че шумът от летателния апарат е спрял десетина минути след излитането. В последните три дни частният хеликоптер, нает от Югозападното държавно предприятие, е извършвал пръскане срещу борови вредители.

"Кугар" се включи в търсенето на изчезналия край Гърмен хеликоптер

Хеликоптерът излита рано тази сутрин от село Гърмен към летището в Цалапица, но така и не пристига там. Връзка с пилота няма. Сигналът за възможен инцидент е подаден от негов колега, пътуващ с микробус към Цалапица.

"Сутринта 8 без 15, без 10, работници дойдоха и слушаме хеликоптерът минава, но той не се виждаше, имаше много мъгла. И чухме само нещо, че се удари ли, бум направи, ама нито огън, нито нищо, имаше много, много мъгла", коментира Албен Пирински.

Летателният апарат е собственост на частна фирма, наета от Югозападното държавно предприятие да извърши въздушно пръскане на боровите масиви срещу вредители. Започнали са работа на 18 септември и са приключили вчера.

"Извършиха мероприятия на територията на стопанството по график и напълно нормално. До излитането, когато тръгнаха да си се прибират – всичко абсолютно нормално", заяви Денис Шенгов, директор на ДГС-Гърмен.

В издирването на машината участва военен хеликоптер "Кугар", който излетя от базата в Граф Игнатиево. Включени са структури на МВР, министерствата на транспорта и отбраната, както и горски служители.

"От 4 - 5 часа все пак да обиколят територията на стопанството, което е около 28 000 хектара. Нямаме информация да е на територията на стопанството машината и изобщо пилотът на хеликоптера, с когото пък нямаме връзка", допълни Денис Шенгов.

На малкото летище в Цалапица, където е трябвало да кацне хеликоптерът, е пусто. Свързахме се със собственика на летището.

"Летище Цалапица е летище до пловдивското село, което се използва за презареждане на малки самолети и хеликоптери. То се използва като междинна станция при полети в селскостопанската авиация. На територията му има общински складове с химически продукти. Охраняемо е. На това място често кацат малки въздухоплавателни средства и се използва като междинна стоянка", заяви Емилян Вълев.

Офисът на фирмата "Авиоотряд Варна" се намира във Варна, но в празничния ден е затворен. Не успяхме да се свържем с техен представител.

Името на фирмата не за първи път попада в новините - през юли техен хеликоптер прелетя опасно ниско над плаж "Градина". При инцидент на летище Лесново през март загина управителят на учебния център към фирмата.

Вижте още в прякото включване на Слави Илиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян бе елиминиран от световното първенство по борба, Стоян Кубатов стигна до репешаж
Едмонд Назарян бе елиминиран от световното първенство по борба, Стоян Кубатов стигна до репешаж
Черно море спечели точка в гостуването си на ЦСКА 1948 и остана непобеден в шампионата
Черно море спечели точка в гостуването си на ЦСКА 1948 и остана непобеден в шампионата