НОВИНИ

Откриха първия в страната дневен център за деца на украински бежанци в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
13:06, 28.05.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Броени дни преди официално да приключи програмата за настаняване на украинци в български хотели, първият в страната дневен център за деца на украински бежанци беше открит в Пловдив. Той се намира в помещение на бивша детска градина, предоставено от общината срещу символичен наем. Центърът беше ремонтиран и обзаведен изцяло с помощта на дарители и доброволци.

Дневният център посещават 18 деца на бежанци, за които се грижат две възпитателки от Украйна.

"Работя в детската градина в град Запорожие. Дойдох тук и сега ще работя тук", споделя Людмила.

Родителите на децата, които идват тук, вече са намерили работа. Но някои майки първите дни също ще останат в центъра.

"Има такива деца, които са много уплашени след бягане, след тези сирени, след всичко, което се е случило в Украйна, затова разрешаваме и майки да стоят колкото трябва няколко дни, една-две седмици заедно с децата, да свикнат със ситуацията, че те са сами без майката, доста уплашени деца има", заяви Наталия Елис от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън".

Именно по-бързата адаптация е основната задача, която си поставят в центъра. Освен, че трябва да научат езика, децата трябва да свикнат и с българската кухня.

"Сключихме договор за кетъринг и ще ядат същата храна както други деца в детски градини и така ще ги включваме бавничко в процеса на интеграция в българската общност и култура", допълни Наталия Елис.

С ученето на езика ще помагат пенсионирани възпитателки от Пловдив. Така че след като наваксат и с имунизациите украинските деца да могат спокойно да посещават общинските градини.

"Вече имаме 35 деца, имаме 10 в училища, но процесът е бавен, главно заради ваксинациите и заради по-рестриктивното законодателство", добави Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив.

До броени дни в града ще отвори врати още един дневен детски център. Приключва и ремонтът на бившата Белодробна болница, която ще се превърне в място за временно настаняване на бежанци. Там ще има 53 стаи с по три легла.

"На територията на Пловдив ние с друга леглова база реално не разполагаме, община Пловдив не разполага с почивна станция някъде в близост", каза още Георги Титюков, заместник-кмет на Пловдив.

В момента общината е настанила няколко семейства от Украйна и в стаи от звено "Майка и бебе", както и в дома за стари хора.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев пое ЦСКА 1948
Любослав Пенев пое ЦСКА 1948
Очакват ни температури до 33° днес
Очакват ни температури до 33° днес