НОВИНИ

Отлагането на мисията на Space X и НАСА правилно: Изстрелването можело да предизвика мълнии

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:30, 28.05.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Наука и технологии
Снимка: БГНЕС

"Това беше велик ден за НАСА" - така директорът на космическата агенция определи деня, в който трябваше да бъдат изпратени хора в Космоса от американска земя.

Полетът с двамата астронавти и ракета на компанията Space X, насрочен за малко преди полунощ българско време, беше отложен в последния момент заради неблагоприятни метеорологични условия и е насрочен за събота.

Всичко изглеждаше готово, астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли бяха заели местата си готови за старта, започна дори зареждането с гориво. Час преди насрочения старт, времето изглеждаше приемливо, но когато оставаха едва 16 минути, НАСА отмени изстрелването. Напълно рутинното отлагане заради лошо време, този път беше посрещнато с доза разочарование заради огромните очаквания към мисията.

Шефът на НАСА обяви, че това е било правилното решение заради опасения, че самото изстрелване може да предизвика мълнии.

Джим Брайдънстайн, ръководител на НАСА: Беше добър ден за НАСА. Беше добър ден за Space X. Искам да поздравя екипите. Нека довършим започнатото. Готови сме за това. Събота ще е велик ден. И започваме отначало.

Джим Брайдънстайн изтъкна, че НАСА е научила много от това, че са преминати почти всички етапи на подготовка на старта и очаква новата възможност. За да присъстват лично на историческия момент във Флорида пристигнаха президентът и първата дама, както и вицепрезидентът и съпругата му.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Това е много вълнуващ ден за страната ни. Очакваме го от три години половина.

Планът е с ракетата "Фалкън 9" астронавтите да излетят от Флорида, след което с капсулата Крю Драгън да продължат общо 18 часовото си пътуване до Международната космическа станция. След приземяването на космическите совалки, американските астронавти летяха в Космоса от Байкунор на борда на руски кораби. Сега Space X за първи път от девет години даде възможност да бъде отворена нова страница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Хасково протестират срещу застрояването в парк Ямача
Жители на Хасково протестират срещу застрояването в парк Ямача
Задържаха братя Бобокови
Задържаха братя Бобокови