НОВИНИ

Отново протест заради новата детска болница. Искат отмяна на сключения договор

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:22, 28.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Отново протест около изграждането на нова детска болница.

След вчерашното обещание на премиера строежът в двора на Александровска болница да бъде съборен, родители, лекари и архитекти отново излязоха пред Министерския съвет.

Протестиращите искат отмяна на вече сключения договор и нова обществена поръчка - за да бъде прозрачен процесът по изграждане на нова детска болница.

Първата стъпка беше направена вчера, но до изграждането на истинска детска болница има още поне шест, казват от инициативния комитет. Затова излязоха на пореден протест. Настояват за международен отворен конкурс с авторитетно жури, включително и с деца.

Мария Брестничка, Национална мрежа за децата: Болницата не е само сграда, болницата са множество и различни процеси. Тази болница трябва да бъде планирана с оглед на нуждите на самите деца, на техните родители и на лекарите, и медицинските специалисти, които ще работят там.

Съвременна болница и нова апаратура, както и споделено място за деца и родители. Но първо трябва да се уточнят критериите, а после да се избере мястото, категорични са протестиращите.

Ваня Кънева, майка: Не може да се изгражда нещо такова, без да са включени родителите.

Поли Троянова, майка: Болницата не е едно място, в което детето престава да бъде дете, защото е болно.

Поли Троянова, майка: Ако е възможно там да се направи някакво парково пространство.

Ваня Кънева, майка: Ако този терен се изследва, след като е съборено скелето и се окаже, че той е адекватен и годен за нуждите, тогава няма проблем да се използва той.

От инициативния комитет искат и създаване на обществен съвет, който да контролира всички етапи от процеса.

Д-р Адил Кадъм: Тази болница се създава на хартия, създава се идейно, обезпечава се с персонал, и се строи сграда. Сградата е само един нищожен компонент от целия този проект. В интерес на истината до момента нито едно от нашите искания не е удовлетворено. Изказано е намерение от страна на премиера да бъде разрушено скелето и да се обяви конкурс за идеен проект.

И днес от здравното министерство не ни отговориха какво ще се случи с вече подписания договор за изграждане на детска болница.

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Ще ви разочаровам. Не мога да дам отговор. Министърът е бил на срещата не сме се виждали
след тази среща.

БНТ: А кой може, като министерство, като юристи не сте ли запознати?


- Ще направим коментар, когато..

БНТ: Колко пари са дадени за обследване на тази сграда?

- Всичко добро.


Иначе обявената и вече спечелена обществена поръчка не предвижда събаряне на старата сграда, а реконструкция на съществуващата и ново строителство. Според юристи, текстът може да се тълкува по различен начин и от здравното министерство зависи дали ще прекрати поръчката и ще обяви нова или ще продължи сегашната, която обаче може да бъде оспорена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха братя Бобокови
Задържаха братя Бобокови
Крачка назад заради COVID-19. Сеул затваря музеи, театри, паркове...
Крачка назад заради COVID-19. Сеул затваря музеи, театри, паркове...