НОВИНИ

Отнемат имоти на братя Галеви за над 2 млн. лв. в полза на държавата

отнемат имоти братя галеви млн полза държавата
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 08.03.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

След 9 години заседания по делото на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) срещу братя Галеви и техните съпруги, Окръжният съд в Кюстендил уважи част от исканията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество в размер на 2 474 582 лв.

Искът беше на обща стойност 4 250 189 лв. Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради, собственост на братя Галеви и техните съпруги в село Ресилово, Община Сапарева баня.

Съдът намира, че сделките, по силата на които са построени сградите в имотите на проверяваните лица и съпругите им, както и прехвърлителната сделка, по силата на която е прехвърлена собствеността, са абсолютно симулативни.

Въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните лица Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество.

Същите са осъдени за тежки умишлени престъпления - първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да върши престъпления по чл. 214 от НК – изнудване, с цел имотна облага.

Очевидно е, че се касае за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише в мотивите си съдия Татяна Костадинова.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поздрав от Космоса за 8 март
Поздрав от Космоса за 8 март
Опълченецът, който надхитри смъртта
Опълченецът, който надхитри смъртта