НОВИНИ

Отпада забраната за стари коли в центъра на София

Забраната отпадна преди да заработи

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:33, 01.03.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

От днес отпада забраната за стари коли в центъра на София. Мярката не влезе ефективно в сила, защото софтуерът за регистриране на нарушителите така и не проработи.

Ограничението беше въведено в началото на декември миналата година. А целта беше намаляване на замърсяването на въздуха през зимните месеци.

Забраната за влизане на стари коли обхващаше зоната между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска" или така наречения "малък ринг".

След въвеждането на мярката през декември миналата година нарушителите са били около 800. В края ѝ през февруари те вече са около 600. По данни на Столичната община предимно нарушителите са такива, които не са със софийска регистрация.

"Това са хора, които или не гледат новините, не са се интересували дали в София има подобно нещо, или са доставчици и други, които пътуват от страната, или пък са го пропуснали, или просто са решили, че докато не получат глоба ще ползват тази кола", заяви Димитър Петров, директор на дирекция "Управление и анализ на трафика" в Столична община.

До глобени нарушители така и не се стигна, тъй като автоматичната система за регистриране на автомобилите не проработи. Обществената поръчка за доставката ѝ беше обжалвана в съда.

"Хубавото е, че от началото на месец февруари ние имаме решение на Висшия административен съд, което е в полза на Столичната община и всъщност можем да продължим с процедурата, така че очакваме реално системата в средата на годината да бъде напълно тествана и инсталирана", допълни Димитър Петров.

От декември тази година, когато се очаква отново да има забрана за стари коли в центъра, нарушителите вече ще получават глоби.

"Към момента софтуерът ще надгради системите, които имаме. Ние в момента имаме хардуер, който засича всички автомобили и техните регистрационни номера, влизащи в тези зони. Софтуерът ще има за задача да обработи данните, да отсее нарушителите от тези, които имат правото да влизат в зоната. Съответно да събере всички необходими данни от различните администрации, така че да може да се генерира автоматично самата глоба и тя да е верифицирана от упълномощен служител", каза още Димитър Петров.

Столична община вече разполага със списък с нарушителите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жестоко насилие: Мъж простреля с пушка и уби домашната котка на свои съседи
Жестоко насилие: Мъж простреля с пушка и уби домашната котка на свои съседи
Дисквалифицираха Андрей Рубльов от турнира по тенис в Дубай заради нецензурни обиди
Дисквалифицираха Андрей Рубльов от турнира по тенис в Дубай заради нецензурни обиди