НОВИНИ

Екстрадираха от Узбекистан осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров

Той беше взет директно от самолета и закаран в затвора

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:49, 01.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

След 10 години бягство от правосъдието осъденият за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров беше екстрадиран от Узбекистан обратно у нас.

Тодоров ще излежи доживотната си присъда за смъртта на двама млади мъже. Той беше задържан миналата година на летището в Ташкент след опит да напусне страната с фалшив документ за самоличност.

Илиян Тодоров кацна около 18 часа тази вечер в София с полет от Ташкент през Мюнхен. Той беше конвоиран от служители на Главна дирекция "Охрана", които бяха с него по време на целия полет.

Практиката е след връщането на осъден в страната той да бъде отведен директно в затвора за изтърпяване на наказанието.

В случая то е доживотен затвор за убийството на двама млади мъже - 21-годишният Кирил и 24-годишният Васил.

Всичко това се случва близо 15 години след двойното убийство и 11 години след произнасянето на окончателната присъда. Историята на една закъсняла, но дочакана справедливост.

Днес, 15 години след убийството на Кирил и Васил, Илиян Тодоров беше върнат у нас. С полет от Ташкент през Мюнхен той кацна в София.

"Дочакахме тази справедливост, видяхме я, но най-важното е, че тази справедливост е и морално удовлетворение за много хора, които в тези толкова дълги 11 години, а за някои са и повече - 15, работиха по този случай и бяха безпрецедентно коректни и точни, за тях може би е най-голямата награда това негово връщане в България - да си излежи присъдата", заяви Михаил Въжаров, баща на Кирил Въжаров.

"Имаше големи обрати по това дело. Имаше тогава и големи празноти в законодателството, които улесниха поведението на подсъдимия и неговото укриване от властите", допълни Стефан Левашки, адвокат на семейството на Кирил Въжаров.

Фаталната нощ - 18 април 2009 година. Мястото - пред дискотека "Соло", на метри от Съдебната палата. Всичко започва с размяна на реплики между две компании и завършва с няколко удара с нож.

Убити са 21-годишният Кирил и 24-годишният Васил, друг млад мъж е ранен. За престъплението е задържан Илиян Тодоров. Следва съдебен процес, като на първа инстанция Тодоров е оправдан.

"Не бива да се поставя въпросът по следния начин - има загинали млади хора, за които всички скърбим, има пострадало лице, което е преживяло съответния стрес и на всяка цена някой трябва да бъде наказан. Това не е така и не бива да бъде така. Съдът се подчинява на правилата на закона. Трябва да бъде наказан този, който е извършил нещо конкретно", коментира Румяна Ченалова, съдия по делото.

"Узакони убийството като морална ценност на това общество", споделя майка.

Така Илиян Тодоров е освободен през 2011 година, две години по-късно Апелативният съд му налага доживотен затвор. Присъдата е потвърдена и от последната инстанция, но тогава вече Тодоров e изчезнал безследно. В края на 2013 г. той публикува видеообръщение.

"Физическият убиец е на свобода и е сред вас. Видях извършителя, защото беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха", заяви Илиян Тодоров, осъден за убийството.

Миналата пролет стана ясно, че Тодоров е задържан в Узбекистан при опит да напусне страната. Процедурата за връщането му у нас се проточи около година.

"Справедливостта я има!", каза още Михаил Въжаров, баща на Кирил Въжаров.

Тодоров незабавно ще бъде откаран в затвора за изтърпяване на наказанието. След определен срок той ще може да поиска помилване - опция, която щеше да е невъзможна, ако присъдата беше доживотен затвор без право на замяна.

Вижте още в прякото включване на Йоана Миланова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има още българи, арестувани за шпионаж в полза на Русия, каза Христо Грозев
Ще има още българи, арестувани за шпионаж в полза на Русия, каза Христо Грозев
Александър Донски ще играе за титлата на двойки на турнир по тенис в Португалия
Александър Донски ще играе за титлата на двойки на турнир по тенис в Португалия