НОВИНИ

Пак проверка в болница "Лозенец": Докъде стигнаха предишните производства?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:45, 12.06.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
здравното министерство извърши проверка болница лозенец
Слушай новината

Здравното министерство влезе на проверка в болница "Лозенец". Поводът - тайният луксозен апартамент от 500 квадрата, до който никой от настоящето ръководство не е имал достъп. Това е поредният скандал, който засяга управлението на дългогодишния бивш директор Любомир Спасов.

Проверки заради тайнствения луксозен апартамент в болница "Лозенец"

През 2021 г. болницата бе замесена в скандал за незаконни трансплантации на чужди граждани от живи донори. От Софийската градска прокуратура заявиха днес за БНТ, че все още досъдебното производство не е приключило. Към момента няма повдигнати обвинения, и се чака отговор на молба за международна правна помощ.

Схемата за незаконни трансплантации в болница "Лозенец" е действала 2 години

Отново през 2021 г. в доклад на тогавашния Съвет на директорите бяха установи множество нарушения, включително незаконно видео наблюдение в отделението, в което са лекувани пациенти от висшия държавен апарат.

Подслушване? Камери и микрофони при лекуващи се в "Лозенец" висши държавни служители

В края на 2022 г. прокуратурата прекрати досъдебното производство, поради липса на доказателства за престъпление от общ характер. Здравното министерство и новото ръководство на болницата не са обжалвали. В разследването на Нова за луксозния апартамент беше показана апаратура, за която сегашното ръководство предполага, че е използвана за следене.

"Провежда се детайлно разследване, в рамките на което се ползват инструментите на международната правна помощ. Изпратени са две молби за международна правна помощ и една европейска заповед за разследване. Към момента не е получен отговор на едната от двете молби за международна правна помощ. До момента няма повдигнати обвинения", заявиха от Софийска градска прокуратура.

"След проведено обстойно разследване, с постановление от 20.12.2022 г. досъдебното производство е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление от общ характер. До момента не е постъпвала жалба срещу постановлението на СГП за прекратяване на наказателното производство", добавиха от Софийска градска прокуратура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два международни турнира по художествена гимнастика ще се проведат във Варна и в Кюстендил в края на седмицата
Два международни турнира по художествена гимнастика ще се проведат във Варна и в Кюстендил в края на седмицата
ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор
ВСС освободи Иван Гешев като главен прокурор