НОВИНИ

Подслушване? Камери и микрофони при лекуващи се в "Лозенец" висши държавни служители

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:08, 17.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Висши държавни служители, лекувани в болница "Лозенец", е можело да бъдат подслушвани. Това са заключенията на доклад, изготвен от новото ръководство на бившата правителствена болница. В сутрешния блок "Денят започва" по БНТ зам.- здравният министър Димитър Петров потвърди изводите в документа. Вчера сайтът Бърд.бг публикува доклада.

Видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи в кушетките в специалното отделение за висшия държавен апарат. Достъп до него е имала не болницата, а външна фирма. Това пише в доклада, който е изготвен още на 6 юли. Дни по-късно той е предаден на здравното министерство.

От болница "Лозенец" не пожелаха да дадат повече информация за описаното в доклада.

БНТ се свърза с фирмата, която се предполага, че е инсталирала записващите устройства, но и от там отказаха коментар.

Зам.-здравният министър Димитър Петров обаче тази сутрин потвърди истинността на документа, като подчерта, че в момента тече разследване.

Това е констатирано от председателя на Съвета на директорите конкретно, още първите дни след влизането и съответно са сезирани органите. По отношение на доклада новият съвет на директорите констатира начина, по който е осъществявано видеонаблюдението и това, че то би позволило да бъдат подслушвани в съответните помещения, стаи, където се лекуват такива висши служители е имало възможност те наистина да бъдат подслушвани от фирмата, която е наета.

Други фрапиращи заключения на новото ръководство, което встъпи в длъжност през юни след отстраняването на бившия директор Любомир Спасов - неизгодни споразумения, договори със свързани лица, дискриминационни условия при обществените поръчки.Освен това архивът се е водил само на хартия.

В рамките на година и четири месеца изпълнителният директор към този момент Любомир Спасов е получил ДМС в размер на над половин милион лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете е с химически изгаряния след посещение в столична ясла
Дете е с химически изгаряния след посещение в столична ясла
Домове за възрастни хора в Пловдив получиха дарение в днешния празник
Домове за възрастни хора в Пловдив получиха дарение в днешния празник