НОВИНИ

Скандал с Кристалина Георгиева след разследване на Световната банка

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:19, 17.09.2021 (обновена)
7799
Чете се за: 02:57 мин.
Бизнес
Снимка: Архив/ БГНЕС
Слушай новината

Световната банка спира да изготвя годишния си доклад "Да правиш бизнес" заради нередности в данните за 2018 и 2020 година. Според вътрешно разследване бившият директор на институцията Кристалина Георгиева е оказала натиск над служителите, изготвящи класацията, в полза на Китай.

Подробно е описан случай от 2017 г. Поредният доклад, който оценява условията за правене на бизнес в 190 държави, е в процес на изготвяне. Китай обаче е недоволен от отреденото му 78-о място, а Световната банка е в преговори с Пекин за увеличение на капитала си.

Китайски представители се оплакват пред президента на финансовата институция, че анализаторите не отчитат правилно реформите в страната. Но се оказва, че показателите за Китай са се влошили още повече и в класацията за 2018 г. той е трябвало да загуби цели 7 места.

Започват совалки как да се подобри класирането на Китай преди публикуването на класацията. В този момент се намесва лично Кристалина Георгиева в качеството си на главен изпълнителен директор на Световната банка. Според вътрешно разследване тя е оказала натиск над служители, които изготвят доклада, да променят методологията на оценяването.

Вдигането на оценката за отделни градове като Пекин и Шанхай обаче не дава резултат. Тогава с помощта на Симеон Дянков - неин съветник и един от създателите на класацията, се намират три "меки показателя", чрез които оценката все пак е повишена. В крайна сметка Китай не пада до 85-то място и запазва позицията си от предходната година.

След тези разкрития Кристалина Георгиева, която сега е управляващ директор на Международния вмалутен фонд9, публикува изявление. В него изразява несъгласие с констатациите и тълкуванията в разследването на нередностите в данните, доколкото то се отнася до нейната роля в работата по доклада „Да правиш бизнес" на Световната банка за 2018 г.

По-късно други държави също прибягват до подобни методи с активното участие на Симеон Дянков. При изготвянето на класацията за 2020 г. са променени позициите на Саудитска Арабия и Азербайджан.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че анализира доклада с разкритията. Обвиненията към Кристалина Георгиева обаче може сериозно да навредят на репутацията ѝ. Случаят отново повдига въпроси за отношението на световни организации спрямо Китай.

По темата работиха: Ива Стойкова, Биляна Бонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическият пъзел: Кои партии влизат в парламента според социолозите
Политическият пъзел: Кои партии влизат в парламента според социолозите
Верижна катастрофа затруднява движението в района на Владая
Верижна катастрофа затруднява движението в района на Владая