НОВИНИ

14 вида прилепи в пещерата "Орлова чука"

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 17.09.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Любопитно
Слушай новината

Преди 80 години случайно е открита една от най-забележителните български пещери "Орлова чука". Тя е на 45 километра от Русе сред каньона на река Русенски Лом. Със своите 13,5 километра тя е втора по дължина в България.

През лятото на 1941 г. вход няма. Местният овчар Стоян Спасов забелязва, че животните му винаги искат да пладнуват тук. Накрая проверява и открива причината между скалните късове струи прохладен въздух. Когато ги размества, попада в чудния свят на пещерата.

Наричат я "Орлова чука", защото в скалния венец над входа е имало гнездо на орли, а наоколо има и образувания с формата на орел. През 50-те години на миналия век е благоустроена, от 62-а е природна забележителност, а от 78-а паметник на културата от национално значение. Температурата целогодишно е 14 градуса, а стопаните от община Две могили твърдят, че "Орлова чука" е едно от най-енергийните места в България.

Наблизо е така нареченият Пеещ сталактон.

Изключително интересни са всички образувания, на които хората са дали имена Голата гора, Динозавъра, Бухала, Костенурката, Барбароните...

Вероятно в тайнствените ѝ недра всеки би могъл да открие още и още чудати форми.

Пещерата е на възраст между два и два и половина милиона години. Крие спомени за праисторическите епохи за пещерни мечки и първобитни хора, но е изключително важно местообитание за живите същества.

Уникална особеност на всички галерии в тази пещера е формата им в горната си част те са заострени и извисени. Но и извън "Орлова чука" е изключително интересно. Тя е част от Природния парк „Русенски Лом" и гледките от извисената на 40 метра над реката пещера са приказни.

Вижте повече във видеото

Репортер: Роман Сушков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова завежда дело за подслушванията
Мая Манолова завежда дело за подслушванията
От нашите пратеници: Триумфът на Кристо и Жан Клод
От нашите пратеници: Триумфът на Кристо и Жан Клод