НОВИНИ

Връчиха акт на Фандъкова - светофарът пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е незаконен

bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 17.09.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

На 16.09.2021 г. Столичната регионална дирекция за национален строителен контрол състави констативен акт на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова след приключила проверка на строеж на светофарна уредба, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

Обектът се намира на кръстовището на бул. "Акад. Иван Гешов" и ул. "Урвич" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Установено е, че строежът е извършен без наличието на строителни книжа.

Проверката потвърждава данните от полученото през месец юни писмо от арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. В него бе посочено, че в отдел "Архивно обслужване и дигитален архив" при НАГ - Столична община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" на бул. "Акад. Иван Гешов" в участъка между бул. "България" и ул. "Св. Георги Софийски" /в т. ч. ремонт на светофарна уредба/. Изключение прави издадено разрешение за преасфалтиране на бул. "Акад. Иван Гешов" до ул. "Св. Георги Софийски", както и подмяна на уличен водопровод на ул. "Григор Начевич".

Тогава РДНСК - София изиска от кмета на Столична община и дирекция "Управление и анализ на трафика" данни за извършени от общината строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. "Акад. Иван Гешов" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Връченият на кмета на Столична община констативен акт е основание за започване на процедура по реда чл. 225, ал.1 от ЗУТ, за премахване на незаконен строеж.

Столична община ще обжалва констативния акт в 7-дневния срок по закон, съобщиха от СО.

В зоната на кръстовището на бул. „Акад. Ив. Гешов“ и ул. „Урвич“ е съществувала светофарна уредба, която е подобрена в хипотезата на чл. 151 по ЗУТ по линия на текущия ремонт.

Светофарната уредба и с отделно захранване, което няма нищо общо с инцидента от февруари тази година, се казва още в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души са задържани за превеждане и подпомагане на нелегални мигранти
Четирима души са задържани за превеждане и подпомагане на нелегални мигранти
Музей в Дубровник разказва романтични истории от миналото и настоящето
Музей в Дубровник разказва романтични истории от миналото и настоящето