НОВИНИ

ГЕРБ: Спецов е продал фирмата си, знаейки за задължение от 1,5 млн. лв.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:10, 17.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС, Румен Спецов
Слушай новината

Партия ГЕРБ настоява президентът Румен Радев да отстрани директора на НАП Румен Спецов.

От партията обвиниха бившият служебен финансов министър Асен Василев, че е криел, че назначеният от него Спецов е знаел за данъчното си задължение от 1,5 милиона лева, преди да продаде фирмата си „Гранекс Трейдър".

В продължение на три месеца от ГЕРБ чакали отговор от служебния министър на финансите Асен Василев, който дошъл в последния му ден като министър. Питали го за данъчната проверка на фирма, свързана с шефа на НАП, за която още при назначаването му се заговори, че е продадена с големи данъчни задължения.

От ГЕРБ твърдят, че Асен Василев е прикривал шефа на НАП, защото от писмото му става ясно, че ревизионният акт е връчен на Румен Спецов през март 2016 г.

"Той е знаел, че дължи милион и половина на хазната и въпреки това е продал фирмата си на сламено лице, каквото се доказа. Ние го издирвахме новия собственик на фирмата, но той вече е е неоткриваем. Така това означава, че министърът на финансите в продължение на три месеца е покривал нещо, което е знаел", заяви Христо Гаджев.

От ГЕРБ смятат, че Асен Василев е прехвърлил горещия картоф на президента Румен Радев. Обвиняват държавния глава, че съзнателно е прикривал Румен Спецов за ощетяването на държавната хазна и питат с какво той е толкова незаменим.

"Какво толкова тайно може да свърши г-н Спецов, каква е била неговата функция, какви са инструкциите, за да може такава сериозна подкрепа да получи не само от неговия пряк ръководител - министъра на финансите, а всъщност от най-големия му началник - господин Румен Радев? И ако г-н Румен Радев не освободи в този момент, незабавно, Румен Спецов, то това означава, че той продължава да бъде съучастник", коментира Александър Ненков.

Поелият вчера поста финансов министър Валери Белчев ще продължи да работи със сегашния шеф на НАП.

"Не съм в течение с въпросната пресконференция. Да, потвърждавам, ще продължим да работим с него, такива са нашите планове", каза той.

От Националната агенция по приходите отказаха да коментират твърденията на ГЕРБ .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България дари над 50 000 ваксини срещу COVID-19 на Р Северна Македония
България дари над 50 000 ваксини срещу COVID-19 на Р Северна Македония
Преброителите започват обхода на 18 септември
Преброителите започват обхода на 18 септември