НОВИНИ

Премиерът Янев на среща с пътни строители заради неизплатените средства

Александър Марков
от Александър Марков
12:08, 17.09.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Вече близо час продължава срещата между премиера Стефан Янев, регионалният министър Виолета Комитова и представители на пътноподдържащите фирми. Трябва да бъде намерен отговор на въпроса как могат да бъдат преведени около 1,3 млрд, които според пътностроителните фирми държавата им дължи по договори, сключени за ремонт, поддръжка и строителство на пътища.

През актуализацията на бюджета стана ясно, че кабинетът може да разплати около 320 млн. лв, а останалите средства предлага да бъдат разплатени в следващите няколко години на разсрочено плащане. От фирмите отхвърлиха тази възможност и настояха за 60% плащане тази година и останалите да бъдат разсрочени.

След среща с президента Румен Радев преди няколко дни компромис не беше намерен, а фирмите заявиха, че остават в стачна готовност.

В началото на срещата премиерът Стефан Янев изрази надежда компромис да бъде намерен преди началото на зимния сезон.

"Трябва да търсим решения, защото проблемите са много. Най-малкото преди началото на зимния сезон трябва да имаме представа как ще се извърши поддръжката на пътищата и необходимата организация за целта", каза Янев.

Според юристите на ресорните министерства някои от договорите за възлагане, сключени между АПИ и пътностроителните фирми могат да бъдат обявени за невалидни, тъй като дължимите суми по тях надвишават с над 50% договореното в рамките на лимитите от Закона за обществените поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Галъп": При избори днес - ГЕРБ водят, ИТН са четвърти
"Галъп": При избори днес - ГЕРБ водят, ИТН са четвърти
Майка на 3 деца почина след отказ да бъде приета от две болници в Монтана
Майка на 3 деца почина след отказ да бъде приета от две болници в Монтана