Пътни строители след срещата с Янев: Докато има диалог, ще се въздържаме от протестни действия

Александър Марков
от Александър Марков
12:28, 17.09.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Стефан Янев разговаря с ръководството на браншова камара "Пътища". На срещата присъстваха и представители на три министерства - регионалното, финансите и правосъдието, както и представители на АДФИ.

Целта на срещата беше да се намери механизъм, по който да се разплатят задълженията към бранша.

Стефан Янев е разпоредил още в понеделник да се създаде работна група, за да се реши формата, по която ще стартира подготовката на зимното поддържане, както и формата, по която ще се извърши разплащането по вече извършените дейности, по договорите.

Това заяви след срещата Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „Пътища“.

По думите му готовността за протестни действия остава. "Но докато съществува и минималната възможност за диалог, ще призовем нашите членове да не участват и да не извършват протестни действия", каза Чайков.

Регионалният министър Виолета Комитова от своя страна заяви, че служебното правителство не е спирало да мисли от първия си ден до днес по този казус.

Тя заяви, че е установен похарчен бюджет на АПИ за текущ ремонт и поддръжка в размер на 382 млн. лв. до края на април, а възложени работи за текущ ремонт и поддръжка за 1,5 млрд.

В последните седмици пътните строители протестираха няколко пъти заради неразплатени ремонти, а регионалният министър Виолета Комитова обясни многократно, че средства за извършените ремонти няма.

Според браншовата камара неразплатените средства са над 900 милиона лева, а засегнатите са над 100 000 души.

Президентът след срещата със строителния бранш: Процедурите за възлагане на обществени поръчки трябва да бъдат чисти

На брифинга министърът на финансите Валери Белчев заяви, че няма риск за зимното поддържане на пътищата и благодарение на актуализацията на бюджета, ще има достатъчно средства, за да започне подготовката за зимния сезон.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Нощните заведения в София масово работят
Проверка на БНТ: Нощните заведения в София масово работят
"Галъп": При избори днес - ГЕРБ водят, ИТН са четвърти
"Галъп": При избори днес - ГЕРБ водят, ИТН са четвърти