НОВИНИ

Цената на тока за бизнеса продължава да е много висока

Николай Минков
от Николай Минков
16:03, 17.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Цената на борсата на ток днес удари пик от 330 лв. за мегаватчас, което принуди индустрията да поиска спешна среща с ръководството на енергийното министерство за намиране на мерки, които да овладеят флуктуацията на цените на свободната електроенергийна борса.

Стана ясно че на ден в България се произвеждат 4000 мегаватчаса ток, а се изнасят 2000.

Според бизнеса този път скокът на тока не се дължи на недостиг, а на поскъпването на алтернативните горива като природен газ и въглища, както и на емисиите от парникови газове.

"Ситуацията наистина е много драматична. За съжаление цените на енергоносителите, и още не е настъпила зимата, са на шокови нива, говорим за няколкостотин милиона евро, които трябва да спечели стопанското потребление, сумарно, за да може да плати тези високи ценови нива", коментира председателят на Сдружението на големите енергийни потребители Константин Стаменов.

Търговците на ток поискаха Комисията по енергийно и водно регулиране да промени правилата за търговия на борсата, за да има изгодни за индустрията оферти.

"Ние, като асоциация на търговски организации, очакваме повече дългосрочни продукти, за да можем да защитим интересите на крайните потребители и да и предоставим по-успокоени и постоянни цени", заяви Виктор Минчев от Асоциацията на свободен електроенергиен пазар.

Министърът на енергетиката се съгласи, че липсват достатъчно оферти за електроенергия на борсата, предназначени за бизнеса. Той съобщи още, че се обсъждат краткосрочни и дългосрочни мерки за овладяване на цените на тока.

"Преразглеждане на някои правила за работа на борсата. Разглеждане на опцията, както навсякъде в Европа, да се подпомагат енергоинтензивните производства по отношение на стойността на емисиите", каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

От гледна точка на електоренергия няма дефицит на производство в страната. Министър Живков посочи, че на този етап не се обмисля ограничаване на износа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайските астронавти се завърнаха на Земята
Китайските астронавти се завърнаха на Земята
Цифровите COVID сертификати на ЕС: Какво трябва да знаем?
Цифровите COVID сертификати на ЕС: Какво трябва да знаем?