НОВИНИ

Засега: Пътните фирми остават в стачна готовност, без протести (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:12, 17.09.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

100 млн. лева ще получат пътните фирми за зимно поддържане тази година. Това беше потвърдено на извънредна среща между премиера Стефан Янев, регионалния министър Виолета Комитова и бранша в Министерския съвет. Специална работна група ще решава казуса - как държавата да изплати 740 млн. лв., които дължи на фирмите за извършени, но неразплатени дейности.
Три новини роди срещата при премиера: първо, 100 млн. лева от актуализацията на бюджета ще отидат за зимно пъддържане на пътищата.

Второ, работната група, която ще започне работа в понеделник, ще трябва да намери начин как да бъдат изплатени около 740 млн. лева на пътните фирми.

Трето, ще се работи по нов модел на планиране в пътния сектор, така че всички малко над 1,5 млрд. лв., необходими годишно за поддържане на пътната инфрастуктура у нас, да бъдат залагани в бюджета. Мотивът - фирмите да са спокойни, че ще получат парите си, обясни кабинетът.

Засега фирмите остават в стачна готовност, но няма да протестират и блокират магистрали и пътища, каквато заявка бяха дали.

Милиард и триста милиона лева - за толкова настояват строителните фирми от държавата. 740 от тях - да им бъдат изплатени веднага. Работна група ще решава казус от понеделник.

Готовността за протестни действия остава, но докато съществува и минимална възможност за диалог, ще призовем нашите членове да не протестират, каза инж. Стефан Чайков, председател на Браншова камара "Пътища".

Новият финансов министър Валери Белчев обяви, че с актуализацията са отделени 100 млн. за зимно поддържане.

Краткосрочният проблем в тая посока може да се счита за решен, каза Валери Белчев, служебен министър на финансите.

Регионалният министър Виолета Комитова от четири месеца, по нейни думи, се опитва да реши казуса: как държавата да изплати 1,3 млрд., договорени от АПИ с фирмите при собствен бюджет от едва 380 млн. И обяви: ако на държавата й трябват над милиард годишно за поддръжка на пътищата, това трябва да бъде заложено в бюджета за догодина.

Това ще донесе до спокойствие и сигурност на всички граждани, че тези необходими, важни ремонти за цялата пътна инфраструктура, пак казвам, ремонт и поддръжка, всички ние ще ги получим, без никой да се притеснява кое правителство и на власт, коя партия е спечелила или коя коалиция, каза Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Премиерът Янев определи проблемите в сектора за системни. И обеща решения.

Преди началото на зимния сезон трябва да сме наясно и да имаме представа и решения, как точно ще се извърши поддръжката на пътищата и необходимата организация за целта, каза Стефан Янев, служебен министър-председател.

Проблемите в пътния сектор са един от приоритетните за решаване проблеми в програмата на кабинета.

Откъде ще бъдат намерени пари за фирмите и наведнъж или на траншове ще бъдат изплатени, остава неясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа затруднява движението в района на Владая
Верижна катастрофа затруднява движението в района на Владая
Фалшиви ТЕЛК решения в София са ощетили държавния бюджет с милиони (ОБЗОР)
Фалшиви ТЕЛК решения в София са ощетили държавния бюджет с милиони (ОБЗОР)