Колко ще струва отоплението на дърва тази зима?

от БНТ
17:47, 17.09.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

40 хиляди кубика дърва са продадени в Благоевградско до началото на септември. Търсенето се засилва през последните дни.

В момента кубикът бук и дъб нарязани и нацепени, се търгуват между 90 и 100 лв. , иглолистните са по-евтини.

"Цените на дървата не са увеличавани от 2 години. Мин година и тая година с на една и съща цена. 60-70 % от населението търсят дъбови дърва. Цените значи готови за вкъщи нарязани, нацепени и транспортирани са 100.80 лв в къщи. Метровките са 90, 60 лв. Разликата е 7.20 лв - това е за рязането и цепенето", обяснява Кирил Стойчев, началник склад на ДГС-Благоевград.

Всеки ден от този склад се транспортират по 20 30 кубика дърва, предимно към селата в региона, където хората се топлят с печки и камини. В Рилци струпани дърва се виждат почти пред всеки дом.

По-предвидливите са закупили дърва по-рано, съответно и цената е била малко по-ниска.

"Аз предварително си ги поръчвам моите дърва, юни месец ги поръчвам. В началото ги взимах и на 80 лв., ама като дойде септември-октомври, на 100 лв. се качват", разказва Зоя Виячка.

С подредени 10 кубика букови дърва на двора, подготвен за зимата е и Станко Стоименов.

"Дърва съм си купил, имам си от старата година. Готов съм и за сняг, и за слана , и за вятър, за всичко, за студ. Аз ги купих по 80 лева кубика. 10 кубика съм си купил, е тия са ми тука, не съм ги рязал", обяснява той.

При кметовете на малките населени места се изготвят списъци с хората, които желаят сами да си добият дърва в гората. Таксата за кубик иглолистни дърва „на корен" е 9 лева, а за широколистни - 18 лева за кубик. В този случай обаче човек поема цялата работа и разходите по отсичането, цепенето и транспорта и затова много хора се отказват от тази възможност. А от Югозападното държавно предприятие съветват хората, които се отопляват на твърдо гориво да не чакат последния момент.

"Приканвам хората действително да не чакат да стане дъждовно и кално, а по възможност сега, когато е добро времето, да се снабдяват с дърва. Направена е организация, разчет, към момента 200 хил кубика са предвидени", казва инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП.

Въпреки поскъпването на много основни суровини и продукти, цената на дървата за огрев няма да бъде увеличавана, уверяват от Югозападното предприятие.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фалшиви ТЕЛК решения в София са ощетили държавния бюджет с милиони (ОБЗОР)
Фалшиви ТЕЛК решения в София са ощетили държавния бюджет с милиони (ОБЗОР)
Екоактивисти ще защитават в съда интересите на Русе
Екоактивисти ще защитават в съда интересите на Русе