НОВИНИ

Фалшиви ТЕЛК решения в София са ощетили държавния бюджет с милиони (ОБЗОР)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:02, 17.09.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Трима арестувани лекари след акция на ГДБОП за фалшиви ТЕЛК решения. Задържани са и още четирима души, които са били посредници. Операцията е проведена на териториите на три болници в София. Според полицията схеми като тази ощетяват държавния бюджет с милиони.

Акцията е реализирана вчера, но е подготвяна повече от година. От МВР все още не съобщават детайли как точно е действала схемата и колко са издадените фалшиви ТЕЛК-ове.

Според наши източници посредниците водили при тримата председатели на ТЕЛК комисии хората, които искали да бъдат освидетелствани с фалшиви решения.

По неофициална информация услугата струвала по над 1000 лв на човек.

По случая са иззети много доказателства, сред които документи и големи суми пари. Разпитани са и множество свидетели, някои от тях пред съдия.

По неофициална информация социалният статус и желаният процент инвалидност били определящи за цената на фалшивото ТЕЛК решение. На този етап е трудно да се изчисли колко точно са парите, заработени по този начин.

"Касае се за фалшиви, неистински ТЕЛК решения, като по този начин се ощетява държавният бюджет с милиони левове", каза Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

"Въпросните случаи наистина са много. Няма как да изнесем повече информация на този етап. Колегите са положили професионализъм, постоянство. Благодаря им за това, че до последно няма теч на информация", каза Калин Стоянов, директор на ГДБОП.

От наши източници научихме, че трите болници, в които е проведена акцията са Първа и Четвърта градска болница, както и лечебно заведение за онкологични заболявания.

Директорът на Първа градска болница отказа коментар пред камера, шефът на Четвърта градска болница не отговори на обажданията ни. От Националната онкологична болница заявиха в позиция до медиите, че те не са проверявани и явно става дума за объркване на имена на лечебни заведения със сходни функции.

"Никой не е идвал, не ни е търсил, няма разпитвани колеги, нито арестувани... И в момента коридорът е пълен с чакащи пациенти и работим на пълни обороти!"

Според наши източници здравното министерство е било в течение с акцията.

"Мерки срещу такива неща ние винаги приветстваме, това вреди на цялата система и на имиджа, и на всичко останало. Така че поздравяваме МВР, ако в действителност успеят, са доказали такива нарушения", каза д-р Димитър Петров, служебен заместник-министър на здравеопазването.

От Българския лекарски съюз се надяват, че ще има наказания за всички, замесени в схемата, включително и за хората, които търсят фалшиви документи.

"Надявам се обаче да бъдат със съответните доказателства, защото сме били свидетели на случаи, в които има обвинени, арестуват се колеги, след това падат в съда. И всъщност само уронва престижа", каза д-р Иван Маджаров - председател на УС на БЛС.

Според д-р Маджаров и преди при различни акции са били арестувани лекари за фалшиви ТЕЛК-ове, но по негови спомени няма осъдени.

Операцията е проведена под ръководството на специализираната прокуратура, а действията по разследването продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засега: Пътните фирми остават в стачна готовност, без протести (ОБЗОР)
Засега: Пътните фирми остават в стачна готовност, без протести (ОБЗОР)
Колко ще струва отоплението на дърва тази зима?
Колко ще струва отоплението на дърва тази зима?