НОВИНИ

Представят интригуващи филми от световната документалистика в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 17.09.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Интригуващи филмови заглавия от световната документалистика ще бъдат представени в Бургас. Тази вечер там се провежда четвъртото издание на международния фестивал за историческо документално кино "DOCK".

Специално жури от кинематографи и учени от Европа ще избере 10-те най добри филма от над 100 заглавия. По време на фестивала са предвидени множество образователни и културни събития за гостите, ще има лекции от български и световни учени.

"Зрителите по традиция в Бургас ще видят най-доброто от световното документално кино, селектирано от над 500-600 заглавия, които кандидатстваха за този много обичан фестивал. За съжаление, тази година нямаме международни гости поради съвсем обективни обстоятелства, но това няма по никакъв начин да помрачи десетте филма от конкурсната програма, които наистина мога да кажа, селектирани измежду огромна конкуренция, това са едни шедьоври на съвременната документалистика по цял свят", разказа организаторът на събитието Дими Стоянович.

Камен Воденичаров е част от журито на фестивала.

"Успях да видя предварително два от филмите. Ще гледам доколко разтърсващо, емоционално и с послание е мсяко едно творение от това, което режисьорите и продуцентите са изпратили", каза той.

Фестивалът ще има и съпътстваща програма извън конкурсната част - изцяло български творения на тема "Българското войнско достойнство", които ще бъдат представени в експозиционен център "Флора", на метри от морето.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Не виждам успехи в работата на служебния кабинет
Даниел Митов: Не виждам успехи в работата на служебния кабинет
Политическият пъзел: Кои партии влизат в парламента според социолозите
Политическият пъзел: Кои партии влизат в парламента според социолозите