НОВИНИ

Политическият пъзел: Кои партии влизат в парламента според социолозите

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:26, 17.09.2021
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Два месеца преди изборите - отново същите 6 партии биха влезли в следващия парламент. Но с уговорката, че все още не е ясно как Кирил Петков и Асен Василев ще се явят на вота. Едва, когато новата партия излезе на светло, със своите заявки и лица, ще може да се оцени потенциалът й, казват социолозите.

Независимо проучване на Галъп между 2 и 10 септември сред 1007 пълнолетни показва: ГЕРБ-СДС е на първа позиция. БСП - на второ място, "Демократична България" са трети, а "Има такъв народ" на четвърта позиция като разликите между вторите, третите и четвъртите е минимална.



Национално-представително изследване на "Алфа Рисърч" в периода 8-15 септември сред 1017 пълнолетни българи подрежда политическите сили така: първи - ГЕРБ-СДС. Следват "Има такъв народ", БСП, а четвърти са "Демократична България".

По-малко от месец преди да започне двойната предизборна кампания, социолозите питат хората за нагласи. Ако изборите бяха в началото на септември заявките показват:

Първан Симеонов - "Галъп Интернешънъл": "Има такъв народ" търпи изветни загуби от това, което се случи, а в същото време продължават процесите на известно укрепване на публичния образ на БСП и "Демократична България", които обикновено се движат в пакет напоследък и така се получава пакет от три формации със сходна подкрепа - това са БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" - практически невъзможно е в този момент - те да бъдат подредени по някакъв начин. Разликите са много малки, което пък дава възможност на ГЕРБ да остане като че ли с едни гърди напред. Политическия процес е бурен и разлика от няколко дни, може да означава и разлика в данните.

"Галъп": При избори днес - ГЕРБ водят, ИТН са четвърти

Направено няколко дни по-късно, изследването на "Алфа Рисърч" показва динамика и разместване на позиции.

Геновева Петрова - "Алфа Рисърч": Най-големи щети претърпяват тези партии от 46-ия парламент, спрямо които имаше най-високи нереализирани очаквания. На първо място е ИТН, подкрепата, за които ерозира с около 7 пункта. Няколко фактора влияят върху подкрепата за ГЕРБ - първият е, че те все пак останаха встрани, не бяха във фокуса на парламентарните скандали на 46 НС. Мнозинството от парламентарно-представените партии губят с изключение на БСП и до някъде на "Демократична България".

"Алфа рисърч": ИТН губи първото място, проектът Петков-Василев тръгва с 8-9% подкрепа

Социолозите наблюдават и проекта Петков-Василев. За сега мерят одобрението експериментално.

Това са едни от хората с най-бързо растящо лично доверие. Например Кирил Петков има доверието на 34 % от българите, което е много. Много е и това е в рамките на първите неколцина в класацията, която традиционно е оглавявана от Румен Радев, който има 66% доверие. За сравнение можем да кажем доверието на Борисов, което е на историческо дъно в момента - то е около 15 на сто, казва Първан Симеонов - "Галъп Интернешънъл".

Заявената за тях подкрепа така и склонност да бъдат подкрепени е в рамките на 8-9 на сто от твърдо решилите да гласуват. От начина, по който и двамата господа - Петков и Василев, и всички хора около тях успеят да представят тези свои намерения пред избирателите - зависи дали тази първоначална потенциална подкрепа ще нарасне сериозно в кампанията или ще спадне, казва Геновева Петрова - "Алфа Рисърч".

Кирил Петков и Асен Василев влизат в политиката (ОБЗОР)

Очакваната активност е динамична - около и над 3 милиона, но това е крайно условно според социолозите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят интригуващи филми от световната документалистика в Бургас
Представят интригуващи филми от световната документалистика в Бургас
Скандал с Кристалина Георгиева след разследване на Световната банка
Скандал с Кристалина Георгиева след разследване на Световната банка