НОВИНИ

София отбеляза празника си за втори път в условия на пандемия

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:40, 17.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Днес църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Днес празнува и столицата ни - София. Денят обаче отново не беше такъв, какъвто сме свикнали да бъде. Коронавирусът не позволи днешният ден да бъде отбелязан с големи тържества.

По традиция във всички общински музеи и галерии, както и в зоологическата градина входът беше безплатен. Само на метри под земята се появи подвижна сцена за съвременно изкуство - столичното метро за втора година зарадва пътниците с изненадващо музикално и танцово шоу за празника на града.

"Никой не очаква, че може да има танцьори сред тях и особено, когато са седнали до нас и ние танцуваме до тях, е много интересно", споделя хореографът Александра Драгова.

На днешния празничен ден по традиция бяха връчени и Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Специалната награда тази година си поделиха хореографът Маргарита Градечлиева и режисьорът проф. Надежда Сейкова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави столичани във фейсбук.

"София се гради от мечтите и таланта, от хъса и стремежите на всеки от вас. Нейните успехи са в нашата енергия, в здравата доза инат, в неотстъпчивостта пред каузите и свободомислието на духа. Това е нашият хилядолетен град, вечно млад със своите хора", написа тя.

За първи път за празника имаше и голям концерт на открито "Честит празник, София!" За доброто настроение на столичани се погрижиха Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов и група "Тумбаито".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подслушване? Камери и микрофони при лекуващи се в "Лозенец" висши държавни служители
Подслушване? Камери и микрофони при лекуващи се в "Лозенец" висши държавни служители
Парламентарни избори в Русия
Парламентарни избори в Русия