НОВИНИ

Парламентарни избори в Русия

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:26, 17.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

В Русия започна гласуването на парламентарните избори. То ще продължи три дни - до неделя, заради ковид пандемията.

14 партии се борят за 450 места в долната камара на парламента. Половината от тях се избират мажоритарно. Наблюдателите прогнозират победа на управляващата прокремълска партия "Единна Русия". Опозиционните кандидати бяха отстранени от участие.

За първи път от създаването на Държавната дума през 1993 г. ОССЕ не изпраща наблюдатели.

Над 108 милиона души в страната и над 2 милиона руски граждани в чужбина гласуват в тридневните избори. В Русия те обхващат 11 часови зони. В 96% от секциите има видеонаблюдение. Началото беше в Далечния изток.

Рейтингът на "Единна Русия" е спаднал заради икономическите трудности и репресиите срещу опозицията. Но победата ѝ изглежда гарантирана.

Днес в Москва протестираха срещу елиминирането на опозицията от изборите. Съюзниците на Алексей Навални са смятани за членове на екстремистки организации. По искане на властите компаниите "Гугъл" и "Епъл" премахнаха приложението на Навални с инструкции за т.нар. "умно гласуване" - подкрепяне на кандидати, които могат да намалят успеха на "Единна Русия".

"Премахването на приложенията от магазините на "Епъл" и "Гугъл" е върхът на айсберга на фона на ставащото през миналата година или може би пет години", коментира Леонид Волков, съюзник на Навални.

"Това приложение е незаконно на територията на страната. Двете платформи бяха уведомени и взеха решение", каза Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

Владимир Путин, който се изолира заради коронавирус в обкръжението си, гласува онлайн.

"Такава система се използва в много страни по света, използвана е и в Москва. Сега гражданите в 7 региона могат да се възползват от нея", каза той.

Изборите ще покажат колко здраво държи Путин властта в Русия, коментира "Ройтерс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домове за възрастни хора в Пловдив получиха дарение в днешния празник
Домове за възрастни хора в Пловдив получиха дарение в днешния празник
Даниел Митов: Не виждам успехи в работата на служебния кабинет
Даниел Митов: Не виждам успехи в работата на служебния кабинет