НОВИНИ

Панаир на книгата в Москва

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:47, 07.06.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС

Стотици московчани се стекоха на панаир на книгата на открито на Червения площад. Някои издателства обаче предпочетоха да не се включат, тъй като градските власти оставиха в сила някои ограничения срещу разпространението на COVID-19.

Спазване на дистанция, предпазни средства и пунктове за мерене на температурата на входовете - организаторите на годишния панаир на книгата в Москва, са въвели редица мерки, за да няма опасност от зараза с коронавирус. Миналата година събитието привлече близо 300 хиляди посетители.

Елена Абрамова, ПР на верига книжарници: Много е важно да се създаде добро настроение за нашите читатели, в момент, когато животът постепенно се нормализира. Разбира се, взели сме мерки, както можете да видите, носим маски и ръкавици, дезинфекцира се редовно и всичко е под контрол.

Участниците на книжния панаир в Москва са около 180, а само в първите часове след отварянето си той беше посетен от 600 души.

Наталия Ейхвалд, издател: За съжаление, пандемията не накара повече хора да четат. Първата ни мисъл беше, че ще си стоят у дома и всеки ще мисли за книги. Обаче ситуацията е следната - хората, които не четяха преди пандемията, не четат и сега, а останалите започнаха да купуват по-малко книги заради икономически затруднения.

Изолацията в Москва беше продължена до 14 юни. Жителите на руската столица излизат със специални разрешителни от домовете си, а разходките са само в определени часове. Затова някои издатели са скептични, че провеждането на подобно събитие е смислено и отказаха участие. В същото време секторът е изправен пред сериозно изпитание - по време на карантината някои издаделства загубиха до 60% от приходите си.

Червеният площад е под контрола на федералното правителство, което разреши провеждането на панаира на книгата там.

Организатор на събитието е руската държавна агенция Роспечат, според която това е начин да се подкрепят издадателствата. След 1 юни отпаднаха някои ограничения, отвориха магазини, включително книжарници.

Страната е една от най-пострадалите в света от COVID-19, нареждайки се на трета позиция след САЩ и Брализия по брой потвърдени случаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания отваря молитвените домове и магазините от 15 юни
Великобритания отваря молитвените домове и магазините от 15 юни
Хотелиери от Хисаря искат помощ от държавата заради кризата
Хотелиери от Хисаря искат помощ от държавата заради кризата