НОВИНИ

Няма нови случаи на коронавирус в Самоков, предстоят нови тествания

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:22, 07.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Регионални

12 остават случаите на заразени с коронавирус в Самоков. Днес следобед се чакат резултатите от взетите проби на 39 медицински сестри, които са обслужвали възрастни хора по домовете, както и на служителите на голяма търговска верига в града.

Утре ще бъдат взети нови проби на медицинския персонал от общинския старческия дом, както и от една от детските градини в града.

След като в Самоков бяха открити лекар и двама медицински сестри и болни от коронавирус болницата беше дезинфекцирана.

В момента във вътрешното отделение в болницата има 14 души, следващата седмица те ще бъдат отново тествани и според резултатите им долекувани, ако бъдат отрицателни тестовете им и изписани.

Очаква се и следващата седмица според резултатите вътрешното отделение да бъде отворено.

В търговска верига в Самоков вчера беше открита служителка, заразена с коронавирус. Целият персонал беше сменен, а веригата - затворена. Днес работеше и всички влизаха с маски.

Днес е Петдесетница, църквите в Самоков работят, но няма струпване на хора.

Д-р Александър Златанов - директор на РЗИ - София-област: Няма нови случаи, последните са двете деца. Първият установен случай е пациент от болницата, приет заради друго заболяване. След PCR тест, който се оказа положителен, започнахме да изследваме цялото отделение, както и медицинския персонал. Най-вероятно това ще е първият пациент, който влезе в огнището и го създаде. Заради това, че едното дете е посещавало детска градина "Детелина" миналата седмица, сме предприели вземане на всички деца от градината с информирано съгласие от родителите, дезинфекция на цялата градина и евентуално затварянето ѝ за 14-дневен срок.

Основните пробовземания ще бъдат утре и следващите няколко дни, а до края на деня се очаква да излязат резултатите на тестваните досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотелиери от Хисаря искат помощ от държавата заради кризата
Хотелиери от Хисаря искат помощ от държавата заради кризата
17 нови случая на коронавирус в Сърница
17 нови случая на коронавирус в Сърница