НОВИНИ

30 години от най-масовия митинг в България - Филип Димитров пред БНТ

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
10:53, 07.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
Общество

У нас се навършват 30 години от най-големия митинг от новата история на България. Стотици хиляди българи се събират на Орлов мост в столицата преди първите демократични избори у нас.

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" едно от лицата на промяната Филип Димитров коментира, че хората са имали големи надежди и очаквания, но голяма част от тях са останали неудовлетворени.

По думите му обаче - оттогава има много позитивни промени в България, които хората не забелязват.

На тази дата преди точно 30 години СДС свиква митинг преди първите демократични избори в България. Сегашният булевард „Цариградско шосе", тогавашен "Ленин" се превръща в синьо море от хора, стотици хиляди, според някои дори милион . Звучи химна на протеста - "Времето е наше". 3 дни след митинга обаче, СДС не печели изборите.

Филип Димитров: Факт е, че една голяма част от българската нация тогава не се осмели да направи крачката напред. Ние говорим за многото хора на Орлов мост , но това не беше цялата нация, всички те 100 на 100 са гласували за СДС и още толкова, но това не стига.

До днес днешен отворен остава въпросът дали тези избори са проведени честно.

Филип Димитров: Има места, където хората масово гласуваха в червено. До голяма степен защото не разбираха какво става, защото бяха наплашени. Да не забравяме, че България беше една от страните, в която макар и тихо и без драматични изяви, натискът от комунистическата партия беше много суров.

Според Филип Димитров решението да се признат тогавашните избори е било драматично, но разумно. По този повод се ражда и известната фраза на Георги Марков -"Избори до дупка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Божков: Утре ще задам въпрос, на който вярвам, че ще отговорите
Васил Божков: Утре ще задам въпрос, на който вярвам, че ще отговорите
Маноил Манев, ГЕРБ: Минаваме през кризи, но ги решаваме
Маноил Манев, ГЕРБ: Минаваме през кризи, но ги решаваме