НОВИНИ

Пилотът Александър Богоявленски: Това е най-сериозната криза в историята на авиацията

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 07.06.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Трафикът над Европа започва да се възстановява малко по малко, но като цяло е доста замрял. За последните 3 месеца той спадна с 85%. В световен мащаб - 70-75 на 100. Сериозна цифра.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" пилотът Александър Богоявленски.

"За нас, които продължихме да летим, срещите със самолети станаха изключително редки - ако в нормална ситуация срещаш по 5 до 8 самолета на час, понякога и доста повече, сега има случаи, в които в рамките на час не се разминаваш с никой", разказа пилотът.

Според него това е най-сериозната криза в историята на авиацията.

Александър Богоявленски - пилот: Подобно нещо никой никога не е очаквал и няма как да има сценарий как да се развият нещата, стратегически погледнато нито една авиокомпания, нито един летищен оператор, никой, работещ в тази индустрия, не е предполагал, че може да се задълбае в подобна криза. Всички бяха неподготвени. Лошото е, че те са неподготвени и в момента, когато подобна криза може да се повтори.

Той уточни, че много по-голям е броят на засегнатите хора в тази индустрия. В нея работят около 100 милиона души. "Станахме свидетели на мащабни съкращения не само в авиационната сфера, но и в свързаните индустрии. Спокойно можем да кажем, че това е най-засегната индустриална сфера от кризата в момента, заедно с туризма", допълни Богоявленски.

Над 100 000 души в индустрията са загубили работата си. Покрай тях има много хора в неплатен отпуск, други са освободени временно. Според пилота възстановяването ще отнеме доста дълго време - не по-малко от 2-3 години, докато доближат нивата отпреди кризата. Той не очаква в близко бъдеще мерките да отпаднат на 100%.

Александър Богоявленски - пилот: На европейско ниво видяхме едно доста сериозно парцелиране и разделяне на държавно ниво на взиманите мерки, което до голяма степен попречи на адекватната реакция от страна на компаниите.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Кутев, БСП: Най-важна е цялата промяна на данъчната система - прогресивното облагане
Антон Кутев, БСП: Най-важна е цялата промяна на данъчната система - прогресивното облагане
Борисов: Не съм изпращал Севделина Арнаудова при Божков, няма да участвам в играта му
Борисов: Не съм изпращал Севделина Арнаудова при Божков, няма да участвам в играта му