НОВИНИ

Пандемия и изкуство: Срацимир Савов поглежда към времената на ограничения

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:45, 05.03.2021
Чете се за: 01:35 мин.
Още
Слушай новината

Пандемията и изкуството. Една изложба поглежда към времената на ограниченията и изкуството, преминало през страховете и проблемите. Това е само началото на мащабния проект на художника Срацимир Савов. Първата част представя във фоайето на театър "Сълза и смях".

Родена по време на пандемия изложбата ни пренася в с епохата на Данте Алигиери - с пандемична чума и съпътстващите я страхове и страсти, създала велики произведения на изкуството и белязала Европа завинаги. Порцеланови лютни отварят диалога.

"На тези неща противопоставям една експресивна керамична скулптура от теракота - не толкова технологичен материал, но е много експресивен - в малко гротесков, доста сатиричен жанр, с който илюстрирам един порочен свят, който дай боже да си отиде и на негово място да дойде нов", заяви художникът Срацимир Савов.

Актьор и художник - Срацимир Савов отваря пространството и към нови публики. Изложбата, наречена „Музикален диалог за инструменти от порцелан и публика от червена теракота", се отправя на пътешествие в нетрадиционни пространства. Авторът вярва, че ще остави у мнозина размисъл и приятно чувство от „ехото" на този мълчалив „концерт" и вече работи за продължението - голям симфоничен оркестър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Андреев за вота в условията на пандемия
Александър Андреев за вота в условията на пандемия
Пияният водач, предизвикал тежко ПТП, е рецидивист с 4 присъди
Пияният водач, предизвикал тежко ПТП, е рецидивист с 4 присъди