Пияният водач, предизвикал тежко ПТП, е рецидивист с 4 присъди

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:18, 05.03.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Шофьор с над 3 промила алкохол в кръвта и с отнета книжка е причинил катастрофа с един загинал на пътя между Врачеш и Ботевград.

Пияният шофьор е добре познат с провиненията си зад волана на полицията, прокуратурата и съда. Той има общо четири присъди, като две от тях са за шофиране след употреба на алкохол.

Има съмнения, че по време на катастрофата, станала малко преди 18.00 ч. вчера е бил и под влиянието на наркотици, но дали е така ще кажат кръвните изследвания.

За последните две години многократно е санкциониран за нарушения на пътя. Има типичен профил на агресивен и опасен за околните шофьор.

Часовете преди последното шофиране вчера е прекарал на чашка със свой приятел, който е загинал на място по време на катастрофата.

42-годишният шофьор и негов 44-годишен приятел седнали още преди обед в заведение във Врачеш на чашка, разказали свидетели. Поръчвали многократно и към 17.00 ч. решили да отидат в механа в Ботевград. Качили се в автомобила на по-младия мъж и тръгнали. След като излязъл от селото шофьорът започнал да кара много бързо.

Същият е предприел маневра изпреварване, като най-вероятно не е съобразил изпреварването, след това прибирането в собственото платно. От там колата му се е завъртяла и се е блъснала в дърво, каза Николай Спасов, директор ОДМВР София.

Прибирайки се в своето платно 42-годишният шофьор удря странично в преден ляв калник изпреварвания автомобил, в който се е возило семейство с две деца, твърдят свидетели. Оказва се, че причинилият катастрофата редовно шофирал рисково.

Водачът е с доста административни актове по закона за движение по пътищата за последните няколко години е залавян повече от три пъти с употреба на алкохол. Оказва се, че е агресивен шофьор, опасен за околните, каза Николай Спасов, директор ОДМВР-София.

През последните две години има над 19 акта за нарушения по пътищата. Шофьорската му книжка е отнета. Два пъти е осъждан и за шофиране след употреба на алкохол.

42-годишният мъж ще бъде задържан за 72 часа и прокуратурата ще иска от съда постоянен арест за него.

При стандартно обвинение предвиденото наказание е от 5 до 15 години затвор. Ако се съберат доказателства за повдигане на обвинение в условията на умисъл - тогава наказанието се завишава, като максималното е доживотен затвор.

Заради зачестилите катастрофи след употреба на алкохол и наркотици, главният прокурор предложи завишаване на наказанията и дори конфискуване на автомобилите, които се управляват от шофьори с над 2 промила алкохол в кръвта.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пандемия и изкуство: Срацимир Савов поглежда към времената на ограничения
Пандемия и изкуство: Срацимир Савов поглежда към времената на ограничения
САЩ и ЕС замразяват всички мита по спора "Боинг" - "Еърбъс"
САЩ и ЕС замразяват всички мита по спора "Боинг" - "Еърбъс"