НОВИНИ

След Италия, Франция също обмисля да блокира износа на ваксини

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:12, 05.03.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Франция може да стане втората европейска държава след Италия, която да блокира износа на ваксини за трети страни.

След като Рим обяви, че няма да достави 250 000 дози от "Астра Зенека" на Австралия, Париж намекна, че също може да се възползва от възможността да запази необходимите количества за собствени нужди. От ЕК подкрепиха решението на италианското правителство с аргумент, че компанията- производител е доставила чувствително по-малко ваксини на ЕС от договореното.

Напрежението между "Астра Зенека" и ЕС продължава да се покачва. Брюксел и компанията се договориха за 300 млн. ваксини, с опция за допълнителни дози, но вместо очакваните до края на март 100 млн. от "Астра Зенека" ще доставят само 40 млн.

Ето защо Италия обяви, че ще блокира износа на 250 000 ваксини, произведени в страната, които е трябвало да бъдат изпратени в Австралия.

Аргументът - Австралия не е сред най-засегнатите от пандемията държави и на този етап Италия и целият ЕС имат по-остра нужда от ваксини. Рим подчертава, че това не е враждебен акт спрямо трети стани, а единственото възможно решение в момент, в който фармацевтичните компании не изпълняват ангажимента си.

Френският здравен министър не изключи вариант страната му също да блокира износа на препарати срещу COVID-19.

Франция вярва, че трябва да имаме единен европейски подход. Обсъждаме ситуацията с нашите италиански партньори, както и с другите страни-членки. Трябва да бъде сигурно, че производителите ще изпълнят поетите към нас ангажименти, каза Оливие Веран.

Австралийският премиер заяви, че една липсваща доставка няма да попречи на ваксинационния план в страната му. Въпреки това, той призова ЕК да преразгледа решението на Италия.

В Италия умират по 300 души на ден. Разбирам защо там, а и в други европейски държави се притесняват от ситуацията. Преминават през тежка криза, а същото не важи за Австралия. Въпреки това, ние ще направим всичко възможно да си подсигурим необходимите дози от ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека", каза Скот Морисън.

От ЕК съобщават, че макар и други държави да са изявили готовност временно да блокират износа на ваксини, засега единствено Рим е подал официално искане. Комисията няма да попречи на страните-членки да прибегнат до такава мярка, тъй като производителите на ваксини не спазват уговорения график за доставки за ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна историческата визита на папа Франциск в Ирак
Започна историческата визита на папа Франциск в Ирак
От понеделник: Спират плановия прием в почти всички болници у нас
От понеделник: Спират плановия прием в почти всички болници у нас