НОВИНИ

Папа Франциск произнесе "Урби ет Орби" пред пълен площад

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:12, 25.12.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Папа Франциск произнесе традиционното си рождественско послание "Урби ет Орби" - "Към Града и Света", пред стотици вярващи на площад "Свети Петър". Светият отец отбеляза, че във времената на пандемия, социалните ни отношения са подложени на изпитание, а относно конфликтите по света призова съм диалог. За разлика от миналата година, този път Папата говори пред пълен площад.

Независимо от дъжда стотици богомолци се събраха на площад "Свети Петър" за да чуят посланието на папа Франциск. Миналата година то се предаваше по телевизията и интернет, а самият папа не беше на балкона, а в зала в Апостолическия дворец заради антиковидните мерки.

Днес папа Франциск говори за трудностите и за социалните и икономически последствия от пандемията, за зоните на конфликти и напрежение, припомни земи и народи, разтърсвани от кризи и войни като Сирия, Йемен, Ливан, Етиопия, Украйна.

Светият отец осъди безразличието спрямо драмата на мигрантите и се помоли за помощ за слабите,самотните и неоправданите.

"Сине Божий, утеши жертвите на насилие срещу жени, което вилнее в това време на пандемия. Донеси надежда на децата и младежите, жертви на тормоз и злоупотреба. Дай утеха и обич на възрастните хора, особено на самотните. Боже с нас, дари здраве на болните и вдъхнови всички хора с добра воля да намерят най-подходящите решения за здравната криза и нейните последици".

С ограничен брой посетители празнуват Коледа във Витлеем, родното място на Иисус Христос в палестинската автономия на Западния бряг.

Със строги ограничения във Витлеем очакват Рождество Христово

Тържествена рождественска литургия беше отслужена в храма " Рождество Христово". Службата води латинският патриарх на Йерусалим Пиербатиста Пицабала.

За втора поредна година централният площад във Витлеем остава почти празен. За сравнение в последната предпандемична година - зимата на 2019 година, Витлеем е посетен от 3,5 милиона души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чудото на тайното добро: Зарадваха с картички възрастни хора в Пловдивско
Чудото на тайното добро: Зарадваха с картички възрастни хора в Пловдивско
На Рождество: Патриарх Неофит с послание в подкрепа на страдащите
На Рождество: Патриарх Неофит с послание в подкрепа на страдащите