НОВИНИ

Парите на държавата: Депутатите обсъждат Бюджет 2024

bnt avatar logo
от БНТ
06:13, 11.12.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджет 2024 влиза за обсъждане в пленарна зала на първо четене на извънредно заседание на парламента. Текстовете бяха одобрени от бюджетната комисия още в края на ноември, но гледането им в зала се забави заради напрежение сред управляващите партии.

През националната план-сметка се разпределят почти 40% от брутният вътрешен продукт на страната. Разходите, заложени в проектозакона за 2024 г., са с 6 млрд. и 200 млн. лева повече от приходите. Недостигът ще се финансира със заеми, като максималният размер на дълга, който страната може да поеме е до 10 млрд. лева. Бюджетът е изготвен при прогноза за 4,8% средногодишна инфлация и 3,2% ръст на икономиката.

От ГЕРБ-СДС определиха бюджета като "компромисен", като основната им критика беше свързана с размера на дефицита. В бюджета той е заложен на 3%. От ГЕРБ настояват да е по-нисък. От ДПС обявиха, че напротив - подкрепят високия дефицит, ако се използва за инвестиции. Остро срещу бюджета възразиха от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ". Мотивите - недостатъчно развитата социална политика и високото ниво на дълга.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджетната комисия гледа на второ четене парите за НЗОК и ДОО
Бюджетната комисия гледа на второ четене парите за НЗОК и ДОО
Слънчеви часове ще ни радват днес, преди обяд ще има мъгли
Слънчеви часове ще ни радват днес, преди обяд ще има мъгли