НОВИНИ

Социалните работници излизат на протест, искат повишение на заплатите

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 10.12.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Над 2500 служители на Агенцията за социално подпомагане са готови да излязат на протест. Те настояват за увеличение на заплатите с 30% и промяна на наредбата за определяне възнагражденията. Според тях двама служители на една и съща позиция взимат различна заплата, а причината - несправедливо оценяване.

Илияна Черкелиева е социален работник вече 21 години. Разказва, че през годините става все по-трудно, тъй като с ниската заплата си осигурява само най-необходимото. А работата на хората с нейната позиция все повече се увеличава. От това лято вече обработват и помощите за деца. А изпитание са и условията на труд.

"Изключително трудно е. Обхваща голям кръг от уязвими граждани.Това са болни, бедни, психично болни, агресивни. Трудно достъпни места са. Заплатата ни стига колкото да си заплатим текущи нужди и храна. Това е жалко, когато заплатата ти стига само за храна", смята Илияна Черкелиева - социален работник.

Всичко това прави така, че млади хора рядко се задържат.

"Стоят за по един-два месеца и си тръгват", обяснява Илияна Черкелиева.

За да се промени ситуацията и за тях, и за опитните служители като Илияна, настояванията са не само за повече пари, като те са изчислили, че в бюджета за догодина трябва да се заложат близо 40 млн. лв. повече. Но искат и отмяна на наредбата за оценяване на служителите в държавната администрация.

"Срамно е социалните работници да получават заплати, близки до минималната. Няма заложени средства за увеличение на заплатите, целеви такива. Ако си оценен с годишна оценка 1, може да получиш до 20% увеличение на работната заплата. Ако си оценен с оценка 3, може да получиш до 10% увеличение. След всяко увеличение ножицата ще се отваря", заяви Кремена Атанасова, Синдикат на административните служители към КТ "Подкрепа".

"Заплатите трябва да са достатъчни и да сме добре възнаградени. Хората не знаят ние точно какво работим. Повечето смятат, че ние само събираме документи и че сме бюрократи", каза Илияна Черкелиева - социален работник.

Социалните работници в цялата страна са 4600. Ако не бъдат чути идната седмица, ще продължат със стачните действия.

Автори: Тереза Кънчева и Альоша Шаламанов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на АФБ: В автомобилният спорт трябва да се обединим
Президентът на АФБ: В автомобилният спорт трябва да се обединим
Нестор Ел Маестро: Не заслужавахме да загубим този мач
Нестор Ел Маестро: Не заслужавахме да загубим този мач