НОВИНИ

Парите на държавата: Кои политически партии ще подкрепят бюджета?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:21, 11.11.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Първи политически реакции за бюджета също не закъсняха. Гаранции за финансирането на общините поискаха и от ДПС. Оттам не коментираха дали са достатъчни дадените 1 млрд. лева или ще настояват за повече пари. Подкрепа за бюджета дадоха очаквано от ПП-ДБ. От "Възраждане" смятат, че бюджетът ще бъде подкрепен от управляващата сглобка и няма да има отстъпки.

От ПП-ДБ коментираха, че са склонни на компромиси свързани с бюджета, но ако те не засягат основните му цели.

Венко Сабрутев, ПП-ДБ: "По време на обсъждането на държавния бюджет сме склонни да изслушаме всички гледни точки, включително и на колегите от ГЕРБ. Искрено се надяваме обаче, че няма да тръгнат в посока - ключовите политики, които са заложени в държавния бюджет, а именно повишаване на стандарта на живот на хората в България, повишаването на пенсиите, вдигането на минималната работна заплата, рекордната капиталова програма, която сме заложили, допълнителните средства заложени за здравеопазване и образование."

Подобно на ГЕРБ, и ДПС поискаха да бъдат гарантирани парите за общините. Подобна позиция беше разпространена в медиите от името на председателя на парламентарната група на партията.

Делян Пеевски: "Ще подкрепим бюджета, единствено ако в него бъдат вписани изрично приоритетните проекти на всяка една община така, че да се повиши чувствително стандарта на живот на хората в населените места."

От "Възраждане" се усъмниха, че ГЕРБ-СДС ще гласуват срещу предлаганите текстове от финансовото министерство.

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": "Повярвайте ми ще бъде гласувано това, което Асен Василев сложи на масата, защото очевидно е, че силните карти не са в ръцете на Бойко Борисов, истината е, че той може да свали правителството още днес ако го реши, но не го прави, защото не може да го реши."

Категорично срещу бюджета се обявиха от "Има такъв народ".

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН: "Ние няма да подкрепим бюджета на Асен Василев, защото той е изключително некадърен финансов министър. Това е трети глупав бюджет, който вкарва в държавата, откакто е финансов министър. Ние сме в дефицит и повишаването на цените е в пъти по-голямо отколкото преди него."

Очаква се бюджетът да бъде гласуван от депутатите до края на декември.

По темата работиха Альоша Шаламанов и Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ поражение за Нефтохимик в квалификациите на Шампионска лига
Второ поражение за Нефтохимик в квалификациите на Шампионска лига
ГЕРБ засега няма да напусне управлението, но ще постави условия
ГЕРБ засега няма да напусне управлението, но ще постави условия