НОВИНИ

Парите за здраве: НЗОК ще плаща повече за профилактика и лечение на инсулт и рак

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:19, 20.02.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Удължаване на срока на направлението за профилактично изследване на рак на гърдата, това обмислят здравните власти. Идеята е то да важи два месеца, защото 30 дни - оказва се, не стигат за записване на час при специалист.

Лекари и зъболекари подписаха анексите към договорите със Здравната каса за разпределяне на парите за медицински и дентални дейности. Тази година пакетът от профилактични изследвания, които се покриват от касата, е по-голям. А цените на клиничните пътеки ще се увеличат със средно 20%.

От тази година се въвежда минимален и максимален болничен престой за пациенти с инсулт.

"Това, което се чуваше досега аз още не съм здрав, пък те ме изхвърлиха от болницата не трябва да се случва. Или пък не трябва да се случва пък за сметка на болницата", каза д-р Иван Маджаров - председател на БЛС.

Пациентите с тежък инсулт ще лежат в болница до 10, а по леките случаи до 4 дни.

"Когато е един тежък инсулт, според мен, поне един месец под контрол на лекар, специалисти трябва да бъде наблюдаван. Освен невролози тук се намесват понякога и анестезиолози, психиатри, защото хората понякога стават психоемоционално нестабилни", каза неврологът д-р Антония Испирска от Варна.

От юни болниците, които не са достигнали нивата на заплатите, заложени в Колективния трудов договор от 2022 ра година ще плащат глоби

"Който не е успял да ги направи миналата година пролетта и сега няма да успее да ги направи дори и с новите цени. Като средно претеглено това, което ще дадат на една болница на едно отделение е около 10-11%", обясни д-р Иван Маджаров.

Извън болниците тази година ще могат да се правят малки хирургични интервенции и изследвания на стомаха и дебелото черво.

"Залагали сме контролни механизми, които да гарантира едно ефективно и по-справедливо разпределяне на средствата на НЗОК", подчерта Станимир Михайлов - управител на НЗОК.

"Най-голямото увеличение на средствата е в сферата на профилактиката на заболяванията. Хората, когато се възползват от тези профилактични прегледи ще могат да бъдат диагностицирани в най-рана фаза, ако имат някакво заболяване", обясни доц., Михаил Околийски - председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването.

За ядрено-магнитния резонанс няма да се изисква специално разрешение от здравната каса. Направление може да издава само специалист. А всичко договорено от лекарите, зъболекарите и касата ще влезе в сила, след като анексите бъдат обнародвани в държавен вестник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България завърши на втора позиция в класирането по медали на европейското първенство по вдигане на тежести в София
България завърши на втора позиция в класирането по медали на европейското първенство по вдигане на тежести в София
Атанас Славов: Божанов не е бил защитен свидетел
Атанас Славов: Божанов не е бил защитен свидетел