НОВИНИ

Президентът обеща да спази Конституцията при очакваната ротация през март

Според премиера напрежение между управляващите няма

Николай Минков
от Николай Минков
18:10, 20.02.2024
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Ще бъде спазена Конституцията за свикване на консултации след оставката на премиера при очакваната на 6 март ротация. Това заяви президентът Румен Радев и обвини управляващите за споровете за постове.

Според премиера Николай Денков напрежение между управляващите няма и се надява, че правителството ще продължи да работи стабилно.

"Винаги, когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност за стремежа на парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус за властта. Сега, разбира се, има още време дотогава. Аз ви казах, ще действам изцяло в рамките на конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт и съответно да си вземе своите решения в този процес", каза президентът на България Румен Радев.

Той разкритикува управляващите партии, че със скандалите около бъдещия външен министър дават лош сигнал към обществото.

"Не мога да коментирам кой ще бъда външен министър. Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция, но всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта късат все повече нишката между управляващи и мнозинство. Надявам се управляващите да си дават сметка затова, защото хората виждат едни препирни за постове, за властови ресурси, за това, кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси , свързани с националния интерес и с очакваният им като граждани", заяви Радев.

Премиерът Николай Денков обясни, в интервю пред Би Би Си, че няма драми около ротацията и поста на бъдещия външен министър

"Аз мисля, че този тип драма, която беше създадена от други участници в някакъв вид политическо шоу, ако щете, защото аз имам доста конструктивен диалог с моят вицепремиер, който предстои да стане министър-председател след месец. Това е нормална част от преговорите. В действителност фактът, че ние имаме такъв конструктивен преговорен процес показва, че демокрацията работи тук. Не съм съгласен, че това е знак на слабост. Това е точно обратното. Фактът, че ние направихме това правителство, инициирано от различни съображения. След като ни е променихме Конституцията, базирано на мнозинство от две трети в парламента, ние направихме много значителни промени в традиционната система. Всичките тези усилия показаха, че има стабилна база за това правителството да продължи да работи в бъдеще", уточни министър-председателят на България Николай Денков.

Пред Би Би Си Денков изрази увереност, че кабинетът ще остане стабилен.

"Аз не мога да се съглася напълно с това. В действителност, фактът, че ние имахме избори, след това нови избори за правителство показва, че демокрацията е жива тук. Мога да ви уверя, че няма опасност да се счупи това правителство през следващите месеци и дори година. Ние дори обсъждаме пълен мандат. Защото ние осигурихме много сложна подкрепа за това правителство. Но това не означава, че демокрацията е слаба", подчерта Денков.

Според министърът на отбраната, Тодор Тагарев, никой министър не може да е сигурен за поста си при ротацията, а вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че с него още не са водени разговори.

"Според мен, никой няма такива уверения, защото има неопределеност изобщо как ще се осъществи точно ротацията. Аз лично не се притеснявам,тъй като има време да се промени още няколко пъти ситуацията още до 6ти март", коментира Тагарев.

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че е изпратил на Денков и Габриел отчета си за извършеното от него по управленската програма, но още разговори с него не са водени.

"Ако премиерът и вицепремиерът преценят, след като съгласуват своето решение с лидерите на партиите, които подкрепят правителството, за съм готов да довърша това, което сме започнали и това е едно от нещата, което си поставихме като цел и днес вече го изпълняваме", каза Калин Стоянов.

Вчера премиерът Денков съобщи, че Мария Габриел е поискала 2 седмици, в които да разговаря лично с всеки един от министрите преди двамата да обявяват готовност за извършване на ротацията, която по предварителни разчети, трябва да стане факт на 6ти март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1
Кирил Петков: Ако не се случат реформите, предлагаме избори 2 в 1
Даниела Дашева: Призовавам за разум, за да има автомобилен спорт
Даниела Дашева: Призовавам за разум, за да има автомобилен спорт