НОВИНИ

Случаят "Нотариуса": Как Мартин Божанов се оказва случаен свидетел по дело на висш прокурор

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:00, 20.02.2024
Чете се за: 07:42 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден сюжет от случая "Нотаруса", който придобива мащабите на сага - как Мартин Божанов се оказва случаен свидетел по дело на висш прокурор, разследващ Антикорупционният фонд. Става дума за случай от 2017 година, а началото му е поставено от скандал на пътя, в който участват млада жена и прокурор. Казусът се заплита след като адвокатът на жената подава сигнал в Инспектората на ВСС и настоява да се проучи каква е връзката между прокурора и Нотариуса. Развитието - нарушения не са открити, а по-късно нейната подзащитна е осъдена и санкционирана.

Почти тривиална ситуация на пътя - спор, скандал и размяна на нелицеприятни реплики. Участниците са тогавашен прокурор във Върховната касационна прокуратура и по настоящем пенсионер Николай Соларов и млада жена.

Николай Соларов - бивш прокурор: "Тя слезе, скочи в колата през прозореца и започна да ме дере, изобщо беше... да ми вади очите, пищеше..."

Прокурорът отишъл в болница и извадил медицинско. Започнал и дело срещу жената за нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Николай Соларов - бивш прокурор: "Точно на 3-4 метра от развитието на инцидента имаше над 20 души, които чакаха сутрин да отворят банката и заведенията и пиеха кафе. Там са били колегата Атанасов, когото познавам още преди като съдия и после като адвокат и другия човек... Марин Стоянов, да."

Антикорупционният фонд извади протоколи и информация, че сред свидетелите били бившият съдия и понастоящем адвокат Велимир Атанасов и придобилия известност като Нотариуса.

Бившият прокурор разказва, че след дни след случая на пътя срещнал Велимир Атанасов в Съдебната палата. Адвокатът бил възмутен от видяното и се съгласил да свидетелства в съда. Свидетелствал и Божанов. В протокола от разпита е записано твърдението му, че не познава лицата, които са шофирали двата автомобила. Запомнил номера на едната кола заради възникналия впоследствие инцидент с шофьорката, който му направил впечатление. Запознала съдебна сага.

Галя Гълъбова - адвокат на жената: "Скандалното беше, че Мартин Нотариуса през цялото време на разпита се държеше изключително арогантно, изключително свойски, не се притесняваше от забележките на съда, не се притесняваше и от това, че влезе в конфронтация с мен. Това беше първият път и последен, в който видях Мартин Божанов. Зададох му доста интересни въпроси - от къде познава Николай Соларов, защото Велимир Атанасов го наричаше по малко име - Кольо."

Николай Соларов - бивш прокурор: "Кольо никой в живота не ми е викал никога, не ми е много приятно. Две братовчедки ме Кольосват, старите колеги ми викат от младите години Коко, Ники. Това е едно грубо и унизителна манипулативна информация на факти по делото, които са оценявани от съда и на които е дадена оценка. От тук натам, ако се съмнява някой в оценката на съда, има начин, нека да проверят, но и аз ще си потърся правата.

Галя Гълъбова - адвокат на жената: "Излизайки от съдебната зала във връзка с конфронтацията, в която влезнах с Мартин Божанов, а тя е видима в самия протокол за разпит на свидетеля Божанов, той ме изчака и каза "С твоята кариера приключва, моето момиче, нали ти е пределно ясно, че от тук нататък за тебе бъдеще няма". И тогава всъщност се провокира моето желание да пусна този сигнал до Инспектората на ВСС, за да видя защо този човек е толкова уверен в това, което говори."

Инспекторатът се е произнесъл, че нарушения не са открити. Николай Соларов заяви, че Нотариуса не му е искал услуги, за да свидетелства и че никога не е влизал в клуба Съдебни съмишленици.

Галя Гълъбова - адвокат: "Три-четири пъти съм го виждал около съдебната палата винаги, на улицата, здравей, здрасти. Последният път го видях мисля, че януари, в едно кафе на самия ъгъл до Съдебната палата."

Адвокат Галя Гълъбова разказа още, че през 2021 г. провела консултация с гръцкия бизнесмен Дикос и го посъветвала да даде гласност на събитията, свързани с Нотариуса. По нейни думи тогава той отказал:

"Миналата година 2021 юни месец при мен дойдоха тези въпросни гръцки бизнесмени. Дикос се съветваше с Каламарис по телефона, когато Каламарис е разбрал моето име, че всъщност те желаят да ме ангажират по делото, тогава е споделил, че това е много опасна игра да ангажират точно мен, защото в негово присъствие, две години по-рано, а именно 2021 г., така изчислявайки като период, той е присъствал на разговор между Мартин Божанов и служители на ДАНС , в който разговор Мартин Божанов ме е поръчвал именно във връзка с тези мои сигнали."

Потърсихме за коментар и гръцкия бизнесмен Каламарис, който заяви, че твърдението не отговаря на истината и че лично не се е виждал с Нотариуса - човек, който според него им е създавал големи проблеми. Изрази готовност да завежда дела за неверни твърдения. И докато тази страница от поредния епизод от сагата се изяснява, Антикорупционният фонд излезе с информация, че е възможно Нотариуса да е бил доброволен сътрудник на служби.

Андрей Янкулов - старши правен експерт, Антикорупционен фонд: "Един начин, чрез който първо върху неговата дейност може да се опъва т. нар. чадър, второ на него да му дава легитимност за това, че той е някой в бизнеса, който той осъществява. На трето място това пък дава легенда на служителите от съответните държавни органи защо се срещат с такова лице."

Къде е истината - въпрос измежду противоположни мнения и позиции, който продължава да очаква отговор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниела Дашева: Призовавам за разум, за да има автомобилен спорт
Даниела Дашева: Призовавам за разум, за да има автомобилен спорт
Адриан Андреев осъществи обрат на старта на основната схема в Тенерифе
Адриан Андреев осъществи обрат на старта на основната схема в Тенерифе