НОВИНИ

Паркът за мечки в Белица с нов обитател

bnt avatar logo
от БНТ
10:13, 21.09.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

От тази седмица Парк за мечки Белица има нов обитател – шестгодишната мечка Ива, която вече е на сигурно място под грижите на експертния екип на "Четири лапи" в парка, управляван от фондацията за защита на животните съвместно с Фондация "Бриджит Бардо".

Мечката Ива пристигна в новия си дом на 20 септември след трансфер от Скопие. Ива няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ за вида приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена със своя вид.

"Ива вече се намира на сигурно място при себеподобните си. Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи безпроблемно и по план, за което благодарим на кооперацията между българските, гръцките и македонските власти", заяви Димитър Иванов, директор на Парка за мечки.

Ива е на шест години. Като съвсем малко мече тя е намерена изоставена и осиротяла и предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение.

Ива е била отглеждана в задния двор на къщата на собственика. Мечката е имала малко бетонно вътрешно помещение за свой дом. А условията за нейното отглеждане са били крайно неподходящи и изключително рискови мечката да избяга от заграждението, тъй като конструкцията не е била достатъчно стабилна и безопасна за отглеждане на възрастна мечка.

До есента на 2017 г. Ива е живяла в частния имот заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава съвсем сама. Фондация "Четири лапи" спаси мечето Теди от Зоопарк Щип през ноември 2020 г. Сега спасява и бившата му спътница, защото нейният собственик пожела да я предаде на "Четири лапи" доброволно.

Сега за Ива предстоят ветеринарни прегледи и да прекара задължителен 30-дневен карантинен период, настанена в отделно от останалите мечки заграждение. И тъй като наближава зимата - сезонът, през който мечките се ориентират към зимен сън, тя няма да може да бъде събрана с евентуалните ѝ бъдещи другари – Теди и Рику. Вълнуващата среща на Ива със стария ѝ спътник Теди остава за пролетта на 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Западът осъди планираните от Москва референдуми в Украйна
Западът осъди планираните от Москва референдуми в Украйна
Акции срещу купуването на гласове в района на Благоевград и Лом
Акции срещу купуването на гласове в района на Благоевград и Лом