НОВИНИ

Разгорещени скандали в НС предизвика ратификацията на промяна в договора за F-16

Николай Минков
от Николай Минков
13:53, 26.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Скандали в парламента при ратификацията на промяна в договора за Ф-16. От БСП и "Възраждане" се обявиха против. На този фон с пълно мнозинство Народното събрание реши да увеличи заплатите на военните с 30% от следващата година.

От БСП се възмутиха, че за пореден път се налага промяна на параметри в сделката с Локхийт Мартин, без да има доставка на самолети.

"Вие знаете ли какво ще подписване днес?! Не знаете! Този договор няма цена". Ще променят производствени линии, ще променят въоръженията. Ние знам ли дали една ракета, която струва 100 хиляди не я сменят с ракета за 15 хиляди?", заяви Румен Гечев - депутат от "БСП за България.

Служебният министър на отбраната увери, че финансовата рамка се запазва.

"Офертата беше 1.4. В резултат на преговорите имаме договор за 1,3 млрд. лева. Имаме намаление с 200 млн. Нямаме увеличение с 200 млн", посочи Атанас Запрянов - служебен министър на отбраната.

От БСП атакуваха цената на сделката, с аргумент, че тя е много над пазарната.

"Колко пъти трябваше да ви казваме какви са цените на самолетите ф-16 блок? 70 квоти са закупени от България. Колко пъти трябваше да ви показваме този списък на цени и да видите в пъти как е завишена цената", попита Борислав Гуцанов от БСП за България.

Председателят на комисията по отбрана призова социалистите да прочетат параметрите на договора.

" Единична цена на самолет 56 млн., с двигателя, който е 5 млн. или горе, долу 62 млн. цена на самолет. Какви милиарди, какви неща говорите? Всичко останало разбира се е извън това - въоръжение, поддръжката и техниката", каза Христо Гаджев - председател на комисията по отбрана, ГЕРБ-СДС.

От Възраждане се усъмниха, че промяната на договора ще е за сметка на оборудване и въоръжение.

"Ние ще очакваме 1 самолет, който да пристигне другата година и не знам как ще дойде той. В какво състояние ще дойде и дали отсрещната страна няма да поиска отново някакви промени. Някакви нови доплащания. Някакви нови клаузи и някои други линии", посочи Ивелин Първанов - депутат от "Възраждане".

Военният министър увери, че няма да има компромис с въоръжението и оборудването на изтребителите.

"Първите самолети ще получим наесен. Трябва да ги получим и да оставим нашия състав да се обучава там, така че легендата, че Ф-16 няма да летят над България не е вярна", категоричен беше Атанас Запрянов - служебен министър на отбраната.

"Относно гаранциите - самолетите имат 3 години гаранции", допълни той.

С гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН промяната в договора за изтребителите бе ратифицирана на 1-во четене. С пълно единодушие парламентът повиши заплатите на военните с 30 % от 1ви януари следващата години и ги обвърза със средната заплата в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Ангелова намери място във финала на скиф на европейското първенство по гребане в Сегед
Десислава Ангелова намери място във финала на скиф на европейското първенство по гребане в Сегед
Метрото в ж.к. "Люлин" ще има две нови станции
Метрото в ж.к. "Люлин" ще има две нови станции