НОВИНИ

Парламентът редуцира ЦИК, целият състав ще се назначава от президента

парламентът редуцира цик целият състав назначава президента
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:54, 29.04.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) се редуцира до 15 души, решиха депутатите с одобрените на второ четене поправки в Изборния кодекс.

Предложението е на "Има такъв народ", а в зала получи подкрепа със 155 гласа "за", 72 "против" и 2 "въздържал се".

Съгласно новите текстове председателят, заместник-председателят, секретарят ще се предлагат от политическите партии, но целият състав на ЦИК ще се назначава с указ на президента след проведени от него публични консултации и процедура, определени от държавния глава.

Срещу промените твърдо възразиха от ГЕРБ-СДС. Според Даниел Митов тези предложения на мнозинството поставят под въпрос легитимността на следващите избори.

"Как така, когато давате в ръцете на президента правомощието да назначава Централната избирателна комисия, ще осигурите прилагането на тези принципи - безпристрастност, прозрачност и независимост", попита той от парламентарната трибуна.

Председателят на парламента и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева защити поправките, които е внесла, с уверението, че цялата процедура ще бъде прозрачна и президентът ще действа съгласно зададени условия.

"Президентът не може да вземе решение извън това, което му предложат парламентарно представените партии и коалиции, той действа в условия на абсолютно обвързана компетентност", обясни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навални се появи за първи път след гладната стачка
Навални се появи за първи път след гладната стачка
БНТ със специално студио за премиерата на „ПОРТАЛЪТ“
БНТ със специално студио за премиерата на „ПОРТАЛЪТ“