НОВИНИ

Парното и топлата вода поевтиняват средно с 4%, реши КЕВР (ОБОБЩЕНИЕ)

Николай Минков
от Николай Минков
20:32, 01.05.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Понижава се цената на природния газ с над 11%, а парното и топлата вода средно с 4 на сто през май. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание днес.

След днешното решение на КЕВР цената на природния газ през май става 22 лева и 35 стотинки на мегават/час или с над 11 на сто по-ниска спрямо април. Закономерно това предизвика и поевтиняване на парното и топлата вода от централите в страната, които използват синьо гориво.

Най-голямо е понижението в София - с над 5 на сто, във Враца - с над 4% и във В.Търново -с малко над 3 на сто.

Понижава се парното в Бургас и Разград с малко под 3%, в Плевен са над две и половина на сто.

Намаление и на топлофикационната услуга във Варна и Пловдив с над процент.

Председателят на КЕВР изчисли с колко поевтиняват газът и парното за последните два месеца, след като регулаторът започна да калкулира понижената с близо 40% цена на синьото гориво.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Кумулативно цената на природния газ за българските потребители, спрямо действащата до 31 март, намалява с приблизително 50.

От КЕВР изчислиха, че най-драстично е поевтиняването в София- с над 30 на сто, а най-малко във Варна - около 10%.

С близо 1 лев и 60 по-ниски сметки в Бургас, след днешното решение на КЕВР. От дружеството заявиха, че имат резерви и могат да се справят.

Христин Илиев - изп. директор на "Топлофикация- Бургас": Тази цена, която КЕВР предлага за Бургас, нас ни устройва и се запазва най-ниската за цялата страна".

Втората по големина топлофикация у нас - "ЕВН-Пловдив", чиято цена от март досега бе понижена с 13 на сто, обяви, че заради високата събираемост нямат проблем със средствата за ремонти и профилактика.

Петър Костадинов- комуникационен директор на ЕВН: Ние имаме много малък процент на хора на сезонен отчет. Всъщност масово, над 80% в Пловдив, клиентите се отчитат всеки месец и го няма казуса с изравнителни големи фактури, за разлика от други компании.

Най-драстично е понижението за последните два месеца в столицата.

Елизабет Павлова- "Топлофикация - София": "Топлофикация- София ще изпълни решението на КЕВР. Това са цени, които са изцяло в полза на нашите потребители и нещо повече. Искам да кажа, че "Топлофикация" - София прави още едно облекчение за клиентите, които безспорно в момента са в затруднена ситуация. Всички прогнозни сметки, които не са платени, ние не начисляваме наказателна лихва.

От КЕВР съобщиха, че все още тече проверка на мартенските фактури в столицата след серия сигнали за необичайно високи сметки.

Намалението на природния газ от 1 май ще се отрази и на преференциалните цени на електроенергията, произведена от тецовете, които използват синьо гориво. След извършените изчисления регулаторът определи поевтиняване на тока от тези централи с малко под 6 на сто спрямо април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой се възползва най-често от мярката 60/40
Кой се възползва най-често от мярката 60/40
Синдикатите предлагат нов пакет от социално-икономически мерки в извънредно положение
Синдикатите предлагат нов пакет от социално-икономически мерки в извънредно положение