НОВИНИ

Отмениха задължителното носене на маски и забраната за посещения на национални паркове (ОБЗОР)

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:16, 01.05.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Без маски на обществени места от днес. Носенето им вече не е задължително, но спазването на социална дистанция и на всички противоепидемични мерки остава. 'Отпада и забраната за посещения на националните, природните паркове и планините.

Преди няколко дни генерал Мутафчийски заяви, че ще се обърне към МВР с молба да се затегне контролът за носене на маските. След среща днес между премиера Борисов, Оперативния щаб и членове на правителството стана ясно, че те вече не са задължителни навън.

При близък контакт с друг човек обаче трябва да слагаме маска или шал. На закрити пространства и в градския транспорт също.

Отпускане на мерките и за любителите на разходки - със заповед на здравния министър от този следобед се разрешават излетите и разходките в националните и природните паркове. За градските паркове остава в сила сегашният режим за посещения.

По-малко от месец продължи носенето на маски на обществено място. Станаха задължителни на 12 април. От днес маски ще се носят само на закрити обществени места - като градския транспорт, аптеките, магазините, банките. Както и при близък контакт с друг човек.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Ако кажеш в мрака на февруари месец и март месец, махайте маските, за да ни обичате, е груба грешка. Чакахме две неща - да се стопли времето да започне слънцето да трепе вируса навънка и второто нещо - повишават се знанията за лечението, има някаква светлина за ваксините.

От днес разходките в националните и природните паркове и планините са разрешени, но кметовете трябва да създадат организация, за да няма струпвания.

За парковете извън населените места хората не трябва да използват градски транспорт и лифтове. Посещенията на хижи и туристически обекти остават забранени.

Страната ни върви към плато на пика на заболяването, категорични са от щаба. Затова мерките ще бъдат облекчавани постепенно.

Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Ако се допуска някакво събиране на известен брой хора, то да бъде първо отпуснато за тези спортове или събиране на тези спортове, които са на открито, след това постепенно и с определени изисквания за затворени помещения.

Детските и спортните площадки в София остават затворени. В неделя ще бъдат махнати лентите в големите паркове. Правилата за разходка в тях обаче остават непроменени. Разходките на "Витоша" също ще са възможни от неделя при стриктни мерки за сигурност.

От 3 май, неделя, отваряме за разходка природен парк "Витоша", потвърди в официалната си Фейсбук страница кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови огнища на коронавирус в дом за възрастни и център за деца във Видинско
Нови огнища на коронавирус в дом за възрастни и център за деца във Видинско
30 вторични труса след земетресението в Пловдив, най-силният е с магнитуд 3,7
30 вторични труса след земетресението в Пловдив, най-силният е с магнитуд 3,7