НОВИНИ

Първа копка на две от новите шест станции на метрото в София (СНИМКИ)

Цанка Николова
от Цанка Николова
14:02, 27.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

В София започва строителството на шест нови метростанции през "Слатина" до "Зала Арена София" и "Цариградско шосе". Стойността на проекта е 540 млн. лева.

Линията трябва да е готова през пролетта на 2027 година. Дотогава трябва да се изградят и два паркинга - на станциите "Цариградско шосе" и "Зала Арена София" за общо 350 места.

Трасето на новата линия започва от ул. "Шипка", минава под парка на Военната академия, продължава през застроените квартали "Гео Милев" и "Слатина" и покрай "Зала Арена София" и "София Тех Парк" достига до бул. "Цариградско шосе", Окръжна болница и кв. "Младост". Дължината е 6 км, но с разширението ще пътуват повече хора на километър, отколкото в останалите участъци.

"Пътниците са там, където живеят хората и където работят. Тук, където се намираме, прогнозата е 40 000 работни места. На "Цариградско шосе" има над 20 000 работни места, освен живеещите в "Слатина", "Гео Милев", към тях се добавя и това", заяви инж. Стоян Братоев, изп. директор на "Метрополитен" ЕАД.

Строителството ще започне от бул. "Цариградско шосе" към кв. "Слатина".

"Без къртицата не може. Този участък е предвиден с къртицата. Къртицата ще тръгне от "Цариградско шосе", там е стартовата шахта. Първата станция, която трябва да бъде готова със стени, покривна плоча и дънна конструкция, за да може да се пробута машината. Затова ние започваме първо от тук", допълни инж. Стоян Братоев.

С пускането на новото трасе в атмосферата ще се изхвърлят над 9000 тона по-малко вредни вещества.

"75 000 човека ще имат удобен, зелен транспорт, надеждата ни е близо 9000 - 10 000 човека да слязат от колите си и софиянци да продължават да могат да се възползват от най-екологичния, бърз и удобен транспорт, което е метрото, което идва вече и до тези квартали", коментира кметът на София Васил Терзиев.

Той каза още, че продължават преговорите за избора на председател на Столичния общински съвет. Досега на среща не са се отзовали само от ГЕРБ и общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера. Повече информация около избора на председател на СОС се очаква в четвъртък.

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи спасиха бедстващи младежи в снега край село Душинци
Полицаи спасиха бедстващи младежи в снега край село Душинци
Веселин Балевски: Оставката на Борислав Михайлов ще бъде приета
Веселин Балевски: Оставката на Борислав Михайлов ще бъде приета