НОВИНИ

Първа лига остава с 16 отбора, петият в крайното класиране ще играе бараж за участие в евротурнирите

Новият футболен сезон в България ще започне в седмицата след края на Евро 2024.

първа лига остава отбора петият крайното класиране играе бараж участие евротурнирите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:06, 08.05.2024 (обновена)
Чете се за: 07:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Първа лига ще продължи да бъде с 16 отбора, но с различен формат на плейофите - първа и втора четворка с мачове на разменено гостуване и долна осмица с един мач между отборите. По този начин петият в крайното класиране ще играе бараж за участие в евротурнирите, докато последните два тима изпадат директно, а други два ще играят бараж за оставане в елита.

Това бе решено на среща между БФС, Професионалната футболна лига и професионалните клубове от Първа и Втора лига, която се проведе днес в Бояна.

Решението се очаква да бъде гласувано от Изпълнителния комитет на БФС, както и календара за следващия сезон. Плановете са той да започне в седмицата след финала на европейското първенство по футбол, а краят на есенния дял ще настъпи в средата на месец декември. Пролетният полусезон ще започне в уикенда на 14-17 февруари, а на 31 май 2025 ще бъде изигран последният мач.

Втора лига също ще претърпи промени, като дублиращите отбори на ЦСКА-София и Ботев (Пловдив) ще попълнят групата до 20. От БФС разкриха, че е имало вариант за две групи от по 12 отбора, но предложението е било отхвърлено. Два клуба от Втора лига ще влизат директно в елита и други два ще играят бараж срещу отборите на 13-о и 14-о място в долната осмица в Първа лига.

"Беше важна и ползотворна среща за нас. Предложенията ще бъдат одобрени на Изпълкома. За нас бе важно да чуем клубовете, тъй като те са наши партньори. Еднолични решения няма да се взимат. Смятам, че бе ползотворна среща и за Професионалната лига, където клубовете също членуват. Смятам, че начертаният път ще бъде по-добър за всички нас“, заяви избраният за президент на БФС Георги Иванов.

"Смятам, че клубовете знаят, че могат да се обърнат винаги към двете институции. Ние сме тук, за да им помагаме, а не за да правим рестрикции, глоби и наказания. Тази среща беше за това и няма да е първата. Ще се виждаме регулярно, за да подобряваме нещата. След изборите трябва да работим с държавата, правителството, за да можем да подобрим самия продукт", коментира Иванов.

"Бяха обсъждани теми за чужденците и телевизионните права. Знаете, че за телевизионните права има договор за още години. Тези процедури ще бъдат задействани, но на по-късен етап. Относно броя на чужденците – трябва да играят най-добрите. Отборите трябва да обърнат внимание на школите си и ние ще направим компенсаторна система за налагане на млади играчи", обясни Георги Иванов.

Той каза още, че броят на клубовете в елита няма да бъде намаляван, за да не бъдат "загубени футболни центрове" в България. Иванов разкри, че е имало предложение Първа лига да бъде намалена до 12 отбора, но то е било прието само от пет клуба и съответно е било отхвърлено. Не на последно място, клубовете и БФС държат в баража за Лигата на конференциите да има мач между по-равностойни отбори, а не четвъртият и седмият. В зависимост от развитието на турнира за Купата на България, в мача ще се срещат третият или четвъртият в класирането срещу петия – лидерът от втората група.

"Повечето отбори искат 16 клуба, защото в противен случай ще се загубят центрове като Благоевград, Велико Търново, Пазарджик и други. Не искаме да се играе футбол на най-високо ниво само в три града. Имаше недоволство, че седмият играе срещу четвъртият с голяма разлика в точките. Съгласете се, че седмият, който има 40 точки, и четвъртият, който има 60, не са на едно ниво", категоричен е Георги Иванов.

Друга точка за гласуване на Изпълкома ще бъдат паузите за национали, каквито във Втора лига на практика няма. Така от следващия сезон втората дивизия най-вероятно ще има кръгове и по време на международните мачове.

"Това бе една от най-интересните срещи в последните години. Работна среща, която беше далеч по-важна от високопарни теми и фрази", заяви председателят на ПФЛ Атанас Караиванов.

"Направи ми изключително впечатление заинтересоваността на клубовете. Някои от тях бяха представени от по двама или трима души. Смятам, че беше изключително полезна среща, която възстанови голяма част от доверието на клубовете към БФС и между тях самите. Посочиха се пропуските и те видяха, че новият президент на БФС протяга ръка за взаимодействие с Лигата. В допълнение – няма нужда да се взимат еднолични решения. Хората, които ги взимат, са клубовете и Изпълнителният комитет на БФС, каза още Караиванов.

Целта на дискусията между клубовете, Българският футболен съюз и Професионалната лига е да бъдат подобрени конкуренцията и качеството на играта, заяви изпълнителният директор на ЦСКА-София Филип Филипов след срещата. Той добави, че е хубаво да има по-често такива срещи, защото различните клубове имат различни проблеми.

"Трябва да има конкуренция, качество и интерес. Хубаво е да има по-често такива срещи, защото отборите имат различни проблеми, които трябва да бъдат изглаждани на такива дискусии", каза изпълнителният директор на ЦСКА.

"По-сериозната дискусия бе за формата на първенството, с колко отбора да бъде. Всеки си имаше мнение - едни имат една позиция, други - друга. Искахме да вземем точното решение. Не сме коментирали и броя на чужденците, защото не е правилно отборите да бъдат ограничавани. Самият факт, че я има тази среща и всички клубове я уважиха, показва, че интересът е голям и се работи", заяви Филипов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официалната музикална тема на Игрите ще бъде представена за първи път тази вечер в Марсилия
Официалната музикална тема на Игрите ще бъде представена за първи път тази вечер в Марсилия
Японецът Йошихито Нишиока е първият съперник на Григор Димитров на Мастърса в Рим
Японецът Йошихито Нишиока е първият съперник на Григор Димитров на Мастърса в Рим