НОВИНИ

Първа пресконференция на Байдън: Смяна на тона пред медиите в Белия дом

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:18, 26.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Джо Байдън изчака повече от всеки американски президент в най-новата история за първата си самостоятелна пресконференция и превърна рутинното събитие в медиен спектакъл.

Сред темите бяха имиграция, ваксинация, военното присъствие в Афганистан, отношенията с Китай и Северна Корея. За първи път Байдън направи и ясна заявка, че ще се кандидатира за втори мандат на изборите през 2024 година, отново в тандем с Камала Харис.

Смяна на тона, в сравнение с Доналд Тръмп, беляза първата пресконференция на Джо Байдън. Предшественикът му искаше да доминира над медийните си критици.

Сега Байдън действаше внимателно, ползваше бележки и даваше думата на журналисти от вероятно предварително одобрен списък, в който не фигурираха представители на "Фокс Нюз" и други десни издания.

Президентът обеща през първите му 100 дни на поста да бъдат ваксинирани 200 милиона американци. Определи имиграцията, контрола над огнестрелните оръжия, избирателните права и климатичните промени като дългосрочни проблеми.

Стана ясно, че американските военни няма да се изтеглят от Афганистан до 1 май, но вероятно няма да са в страната догодина.

"Ще се изтеглим - въпросът е кога", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Той коментира темата Северна Корея така:

"Ако изберат конфронтация ще отговорим подобаващо. Същевременно съм готов за някаква форма на дипломация, но това трябва да зависи от отказа от ядрени оръжия", допълни Джо Байдън.

Той увери, че не търси конфронтация с Китай, но и няма да допусне превъзходство над страната му.

"Китай има цел да стане водеща страна в света, най-богатата и най-силната. Това няма да се случи пред моите очи, защото Съединените щати ще продължат да бележат ръст и да разширяват влиянието си", категоричен е Джо Байдън.

Президентът коментира и факта, че предшественикът му е започнал кампанията си за изборите през 2024 година.

"Моят предшественик имаше нужда. Предшественикът ми. Боже, той ми липсва. Отговорът обаче е "да". Планирам да се кандидатирам за преизбиране", каза още Джо Байдън.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград: Фишинг измами чрез банки и държавни институции - как действа схемата
В Благоевград: Фишинг измами чрез банки и държавни институции - как действа схемата
С аплодисменти и цветя: България се сбогува с Царицата на смеха Татяна Лолова
С аплодисменти и цветя: България се сбогува с Царицата на смеха Татяна Лолова