НОВИНИ

Какво се разбраха евролидерите след срещата на върха

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:30, 26.03.2021
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

На приключилата късно снощи видеоконферентна среща на върха Европейските лидери потвърдиха пропорционалното разпределение на ваксините въз основа на населението. Българският премиер е изразил подкрепата си към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за твърдата й позиция по отношение на спазването на договорите за доставки от страна на компаниите-производители. В срещата на европейските лидери за първи път от Вашингтон се включи и американският президент Джо Байдън.

Премиерът Бойко Борисов изрази задоволството си от дискусиите за разпределението на ваксините. Миналата седмица България, Австрия и още няколко държави се оплакаха от начина, по който те се разпределят между държавите.

Снощи лидерите потвърдиха, че ваксините се разпределят пропорционално въз основа на населението. Посланиците на страните от ЕС ще трябва да се разберат за темпото на доставки и разпределението на спешните 10 милиона дози от "Байонтек - Пфайзер", от които България заяви желание да се възползва.

"Днешната ключова дума е заедност, солидарност, така че доволен съм от всички дискусии, но мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, за пред нашите сънародници, че всеки един от нас ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими", каза Борисов.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза след срещата, че Европа иска справедлив дял от ваксините и по-строго ще следи за износа. От януари към 33 трети страни са изнесени 77 милиона дози.

"Искаме да сме сигурни, че Европа ще получи справедлив дял от ваксините. За да сме в състояние да обясним на нашите граждани, че ако компаниите изнасят ваксини за целия свят, това е така, защото те спазват своите ангажименти и това не поставя в риск доставките за Европейския съюз", заяви председателят на Европейската комисия.

Фон дер Лайен предупреди, че и през второто тримесечие "Астра Зенека" няма да достави обещаните количества ваксини за страните от ЕС.

Въпреки това, тя очаква целта от 70% ваксинирани европейци към края на лятото да бъде постигната с включването в процеса на имунизация на ваксината на "Джонсън и Джонсън", която ще се поставя само в една доза.

Фон дер Лайен каза още, че засега ограниченията в несъществени ята пътувания трябва да остават. Лидерите потвърдиха подкрепата за въвеждането на зеления ваксинационен сертификат до лятото. Работата по него продължава в следващите седмици.

В срещата на лидерите от Вашингтон се включи американският президент Джо Байдън.

"За първи път от 11 години ние приветствахме президента на САЩ. Това беше и възможност за нас да изразим нашия силен ангажимент към трансатлантическите връзки", каза Шарл Мишел, председател на ЕС.

Евролидерите обсъдиха и положението в Източното Средиземноморие. Брюксел вижда признаци на затопляне на отношенията с Анкара и се надява на добро сътрудничество в бъдеще, най-вече по отношение на миграцията.

Темата за Русия остана за следващата среща на върха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ива Христова: Не съм убедена, че 10 дни на по-строги мерки ще са достатъчни
Проф. Ива Христова: Не съм убедена, че 10 дни на по-строги мерки ще са достатъчни
"Задържане под стража" за стрелеца от Стара Загора
"Задържане под стража" за стрелеца от Стара Загора