НОВИНИ

Първите астронавти на космическия кораб на "Боинг" пристигнаха на МКС

първите астронавти космическия кораб боинг пристигнаха мкс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:13, 07.06.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Първите двама астронавти, превозени от космическия кораб "Старлайнър" на компания "Боинг", влязоха в Международната космическа станция - ключова стъпка в тази дългоочаквана мисия, въпреки новите проблеми, открити по време на полета, съобщават Асошиейтед прес и АФП.

"Страхотно място, чудесно е да се върна тук", каза с усмивка астронавтът на НАСА Бъч Уилмор, за когото, както и за колегата му Суни Уилямс, това е трето посещение на МКС.

Тази първа мисия с екипаж представлява сериозно предизвикателство за авиационния гигант и НАСА. Тя има за цел да демонстрира, че превозното средство е безопасно, за да влезе в редовна експлоатация.

Преди десет години американската космическа агенция поръча две нови превозни средства на компаниите "Боинг" и "Спейс Екс", които да транспортират астронавтите ѝ до Международната космическа станция. И докато "Спейс Екс" вече от четири години изпълнява ролята на космическо такси, програмата на "Боинг" изостава с години от графика.

След като излетя от Флорида в сряда, ден по-късно космическият кораб направи плавно приближаване към комсмическата станция на около 400 км над Земята. Скачването се осъществи в 17.34 часа по Гринуич - около час и двадесет минути по-късно от първоначално планираното.

Проблеми с бустерите на космическия кораб, използвани за малки корекции на траекторията, забавиха окончателното приближаване.

Пет от тези малки устройства от общо 28 са отказали в даден момент, обясниха от НАСА. В крайна сметка четири са били задействани отново, осигурявайки необходимия брой за операцията.

Люкът на космическия кораб е бил отворен около два часа след скачването, позволявайки на 61-годишния Бъч Уилмор и 58-годишната Суни Уилямс да бъдат посрещнати от общо седем души - астронавти на НАСА и руски космонавти, които вече се намират на Международната космическа станция.

Двамата пасажери на "Боинг" трябва да прекарат малко повече от седмица на станцията, преди да се върнат на Земята със "Старлайнър".

По време на полета обаче възникна друг проблем - в сряда вечерта НАСА обяви, че в космическия кораб са открити два нови теча на хелий, в допълнение към известния от по-рано. На следващия ден беше установен още един теч.

Единият от течовете е установен преди излитането, но тогава е взето решение да не се ремонтира, тъй като след анализ НАСА го оцени като "малък" и прецени, че не представлява опасност.

Хелият не е запалим газ, но се използва в задвижващата система на космическия кораб.

Понастоящем в Космоса не изтича хелий, тъй като системата е изключена след скачването.

През 2022 г. космически кораб "Старлайнър" успя да стигне до МКС без екипаж, но сега за първи път превозва астронавти. Бъч Уилмор и Суни Уилямс се подготвят за мисията от няколко години. Няколко часа след излитането те временно управляваха космическия кораб ръчно, за да тестват работата му.

"Корабът е просто невероятен", каза командирът на мисията Бъч Уилмор.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов: Когато си на терена, трябва да се играе със самочувствие и да се бележи
Валентин Антов: Когато си на терена, трябва да се играе със самочувствие и да се бележи
Арестуваха мъжа, опитал да обере златарско ателие в Бургас
Арестуваха мъжа, опитал да обере златарско ателие в Бургас