НОВИНИ

Пътят на терориста: Радикализирането на една американка, замисляща зловещи атентати

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
22:29, 01.02.2022
Чете се за: 03:17 мин.
САЩ
пътят терориста радикализирането една американка замисляща зловещи атентати
Слушай новината

42-годишна жена ще бъде изправена пред правосъдието в американския щат Вирджиния по обвинение в сътрудничество на терористична организация.

Името ѝ е Алисън Флюк-Екрен. Обвиненията срещу нея са засекретени през 2019 година, но бяха оповестени публично в събота, след като тя беше върната в Съединените щати, за да се изправи пред съда.

Намерението ѝ било да набира последователи на терористичната организация "Ислямска държава" с цел организиране на нападение срещу колежански кампус. Замисляла и терористична атака срещу търговски център. Пред свидетел споделя, че всяко нападение, което не води до голям брой жертви, е похабяване на ресурси, според показанията й под клетва пред ФБР.

Байдън към "Ислямска държава": Не сме приключили с вас

Напуска САЩ през 2008 г., когато заминава за Египет. Известно време след това пътува редовно между двете държави. За последно била в Канзас през 2012 година.

Била е пламенен привърженик на идеологията на терористичната групировка от "Ислямска държава". Заминава за Сирия вероятно през 2012 година, за да се влее в редиците на страховитата им армия.

Хиляди бягат от Северна Сирия заради сраженията

Предполага се, че през 2016 година в Ракка, по това време столица на самопровъзгласения от терористите халифат на територията на Сирия, Алисън е ръководила отряд от жени, които са преминали специална подготовка - да боряват с автомати АК-47, гранати и колани с експлозиви. Тя дори е обучавала деца да си служат с автоматични пушки.

Поне един свидетел разказва, че видял собствените деца на Алисън - на 5 и 6 години - да държат оръжия в дома им в Сирия. През 2016 се омъжва, но по-късно същата година съпругът ѝ е бил убит при опит за извърши атентат. Няколко месеца след това, тя се омъжва отново - този път за виден член на "Ислямска държава", отговарящ за отбраната на Ракка.

Преди време инструктирала близките си в Съединените щати да твърдят, че е била убита, за да спрат да я издирват властите в родината им.
Не е ясно как е била заловена, но сега ще бъде изправена пред правосъдието.

Над 380 000 души са загинали във войната в Сирия

А животът ѝ от дома в Канзас до зловеща терористка, обучаваща жени и деца да убиват, ще бъде внимателно проучен. Нейните пъклени планове няма да бъдат осъществени. Но остава въпросът какъв е пътят на радикализация и какво може да накара и други да тръгнат по него.

Снимки: БГНЕС, pixabay.com

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новоучредена организация представи целите си
Новоучредена организация представи целите си
"Референдум": 55% от българите очакват напрежението около Украйна да задълбочи енергийната криза
"Референдум": 55% от българите очакват напрежението около Украйна да задълбочи енергийната криза